TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Pitali smo vještačku inteligenciju: Kako preživljava prosječan građanin Bosne i Hercegovine

Politička situacija je složena, s podjelom na dva entiteta i političkim trvenjima koja usporavaju donošenje odluka za poboljšanje života građana

Umjetna inteligencija odgovorila na naše pitanje. Twitter

N. Čvoro

12.9.2023

Čet-bot (chatbot) je softverska aplikacija koja se koristi za vođenje online razgovora u obliku teksta ili govora. ChatGPT je čet-bot koji je u stanju odgovoriti na vrlo kompleksna pitanja i do sada je ostvario više od 9 milijardi posjeta sa 100 miliona korisnika. Posljednjih mjeseci goruća je tema u medijima, a posebno u vezi s opravdanošću primjene i moralnom odgovornošću korisnika s obzirom na način na koji ga koriste.

Kako bismo pojasnili čitaocima o čemu se radi, postavili smo mu jednostavno pitanje „Kako živi prosječan građanin Bosne i Hercegovine?, uz napomenu da odgovor sadrži maksimalno 280 riječi.

Niz izazova

- Prosječan građanin Bosne i Hercegovine suočava se s nizom izazova u svakodnevnom životu. Ekonomski uvjeti često su teški, s prosječnom plaćom od 500-600 eura, što nije dovoljno za osnovne potrebe, kao što su stanovanje, hrana i zdravstvena zaštita. Visoka stopa nezaposlenosti, posebno među mladima, često prisiljava ljude da traže bolje prilike u inozemstvu.

Stanovanje predstavlja problem zbog visokih cijena stanova i kirija, posebno u većim gradovima. Mnogi građani žive u skučenim prostorima ili dijele stanove s više porodica.

Zdravstvena zaštita je dostupna putem javnih ustanova, ali često je suočena s problemima kvaliteta usluga i dugotrajnim političkim nesuglasicama. Građani često moraju plaćati privatne zdravstvene usluge za bržu i bolju njegu.

Obrazovanje je važno, ali ima izazova u kvalitetu nastave i ograničenom pristupu visokom obrazovanju zbog ograničenog broja mjesta na fakultetima i visokih školarina. Mladi često razmišljaju o odlasku u inozemstvo kako bi unaprijedili svoje obrazovanje.

Ponosni građani

Politička situacija je složena, s podjelom na dva entiteta i političkim trvenjima koja usporavaju donošenje odluka za poboljšanje života građana.

Uprkos tim izazovima, građani Bosne i Hercegovine pokazuju izdržljivost i zajedništvo. Kultura je važna, s tradicionalnom hranom, muzikom i običajima koji čuvaju identitet. Uprkos teškoćama, mnogi su ponosni na svoju zemlju i zajednicu te se trude očuvati svoju bogatu kulturnu baštinu - napisao je ChatGPT.

(Ovaj tekst pisan je uz pomoć vještačke intelegencije i predstavlja eksperimentalnu fazu koju prvi put transparentno provodi jedan relevantan medij u regionu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.