PROMIJENILI ODLUKU

Javni prijevoz više nije besplatan za sve

Odluka da svi učenici i studenti s područja KS mogu besplatno koristiti javni prijevoz donesena je 1. maja ove godine

Vlada promijenila odluku. Gras

16.9.2023

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, 1. maja ove godine objavila odluku da se svim učenicima i studentima na nivou Kantona Sarajevo omogućava besplatno korištenje javnog prijevoza uz elektronsku karticu kojom dokazuju da je riječ o učeniku, odnosno studentu, međutim, sada to pravo određeni studenti gube.

Naime, studentima i učenicima koji pohađaju privatne obrazovne ustanove javni prijevoz više nije besplatan i navedena privilegija im je uskraćena.

Promijenili mišljenje

Iz Ministarstva saobraćaja KS su nam potvrdili da je u julu donesen novi zakon kojim se ova odluka mijenja.

- Svi učenici koji pohađaju javne ustanove imaju pravo na besplatan prijevoz, a za privatne škole to još nije na snazi - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Dodali su da ne znaju kada će odluka biti promijenjena te kako im nije poznat razlog donošenja ove odluke.

- Zakon se može mijenjati samo ako na Vladi prođe, kada će to biti, ne znamo - kazali su.

Objavljivanjem odluke o besplatnom javnom prijevozu Sarajevo je postalo jedini grad u regionu koji ima besplatan javni prijevoz za učenike, a sada se taj status mijenja.

- Svi učenici i studenti moći će besplatno koristiti javni prijevoz i vjerujemo da će ova odluka doprinijeti i boljim rezultatima naše mladosti, ali i kućnim budžetima. Do sada smo uradili velike promjene u cijenama karata i nastavit ćemo pronalaziti i donositi nova rješenja u interesu naših građana - istakao je tada Adnan Šteta.

Asim Mujkić. Facebook

Ukidanje privilegije

Profesor Asim Mujkić dao je kratki osvrt na novu odluku Vlade Kantona Sarajevo.

- Svugdje u svijetu, pogotovo kada je riječ u univerzitetskim gradovima, trend je da se uvodi besplatan javni prijevoz. Anahrono mi se čini ukidanje te privilegije, umjesto da se ona širi – kazao je Mujkić.

Na pitanje da li je ova odluka diskriminirajuća, profesor nam je dao potvrdan odgovor.

- Naravno da je diskriminirajuća i takve stvari treba izbjegavati, jednu grupu privilegiramo, a drugu marginaliziramo - istakao je Mujkić.

Neposredna diskriminacija

Oduzimanje prava, bez ikakve osnove, na besplatno korištenje javnog prijevoza studentima i učenicima koji pohađaju privatne obrazovne institucije je jedan oblik diskriminacije od Vlade KS. Prema Zakonu o zabrani diskriminacije, član 2., „Neposredna diskriminacija je svako različito postupanje po osnovama određenim u članu 2. ovoga zakona, odnosno svako djelovanje ili propuštanje djelovanja kada je neka osoba ili skupina osoba dovedena ili je bila ili bi mogla biti dovedena u nepovoljniji položaj za razliku od neke druge osobe ili skupine osoba u sličnim situacijama“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.