SRAMNE IZJAVE

SNSD-ovi funkcioneri ne odustaju od napada na Šmita: Ne može pasti dublje, ovdje ne postoje nikakvi majmuni

On je poručio da je bilo dosta "ugnjetavanja RS, srpskog konstitutivnog naroda u BiH, te da to neće proći i da - granica postoji"

Radovan Kovačević. Dejan Rakita/PIXSELL

S. S.

19.9.2023

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da političari iz RS imaju legitimitet i "za razliku od Kristijana Šmita nisu pali sa neba."

Komentarišući Šmitovu izjavu da su političari u BiH "očigledno izgubili nit" i da su zbog osporavanja njegovog diplomatskog statusa, "kao majmuni koji nastupaju u cirkusu", Kovačević je rekao da je očigledno da Šmit kompletan narod u RS doživljava kao nekakve majmune i da se on, očigledno, tako ponaša.

- Šmit ne može pasti dublje od ovoga gdje se trenutno nalazi. Ono što je evidentno jeste da ovdje ne postoje nikakvi majmuni. Ovdje postoji narod koji je svoj na svome i koji je potpuno odlučan da ostane svoj na svome i da sačuva prava koja ima i koja mu pripadaju - istakao je Kovačević.

"Nema legitimitet"

On je naglasio da će predstavnici RS raditi ono što im je ključni zadatak, a to je da štite ovaj narod, prava koja RS ima, kao i sve ono što građanima RS pripada.

- I to je sigurno da nas neće poremetiti Šmit, koji se ponaša kao cirkuski harlekin koji ne zna ni ko ga je zvao, ne zna ni kud je došao ni pošao, ni šta bi i kako bi radio. Ono što je najbitnije, on nema ovdje šta da radi i traži - rekao je Kovačević novinarima.

On je ponovio da je "Šmit čovjek koji je bez ikakvog legitimiteta u BiH, kojeg niko nije zvao i kojeg niko ni na kakvu poziciju nije izabrao."

Kovačević je istakao da se "iz OHR-a varaju kada govore da granica ne postoji, jer treba da pročitaju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH u kojem u članu 1.4 jasno piše "granica između entiteta u BiH"."

- To je nešto što je jasno i što niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje. Vidimo i da iz i OHR-a i da određeni ljudi ismijavaj bilborde koji su se pojavili u RS. Mislim, nažalost, i na ljude iz opozicije u RS - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, na bilbordima se moglo vidjeti ono što je "ustavna činjenica broj jedan u BiH - da granica postoji i da RS ne da svoje šume jer neustavnom i antiustavnom odlukom Ustavnog suda neko želi RS da oduzme sve šume."

43 posto teritorije su šume

On je naveo da se ne smije zaboraviti da je "43 posto teritorije RS pod šumama, ističući kada neko donese odluku da RS ne pripadaju te šume, to znači bukvalno da neko otima 50 posto teritorije RS."

Kovačević je naveo da se neki u RS plaše policije RS, navodeći da na bilbordima "stoji naša policija, naša sigurnosna organizacija, da nas podsjeti na nešto što smo uspjeli da odbranimo, sačuvamo i nešto što nikada nećemo dati".

- Može svaki čovjek u RS da se zapita, kada vidimo na koji način tretiraju i napadaju RS, kako bi izgledala ona, kako bi izgledala bezbjednost svih nas i svakog čovjeka u RS da su nam uspjeli oteti i policiju, kao što su nam uspjeli oteti 130 nadležnosti iz RS i ukrasti i prenijeti na nivo BiH - istakao je Kovačević.

On je poručio da je bilo dosta "ugnjetavanja RS, srpskog konstitutivnog naroda u BiH, te da to neće proći i da - granica postoji."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.