USPJEŠNE PRIČE ŽENA

USAID i Hexagon startup design u Banjoj Luci okupili žene poduzetnice

Bitno je napomenuti da su sve učesnice skupa uspješne serijske poduzetnice i neke od njih imaju više kompanija koje su pokrenule

DiaLab: Žene predvodnice u uključivanju dijaspore“ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. Č.

21.9.2023

Danas je u prostorijama Privredne komore Republike Srpske održan skup „DiaLab: Žene predvodnice u uključivanju dijaspore“, koji je okupio preko 50 predstavnika i predstavnica malih biznisa, civilnog društva i akademske zajednice.

Organizatori konferencije bili su Hexagon startup design i Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projeta „Diaspora Invest“, uz podršku Područne komore Banja Luka i Američke trgovačke komore u BiH (AmCham). Skup je otvorila Maja Miljević, direktorica Hexagona.

- Veliko nam je zadovoljstvo što je Banja Luka prepoznata kao dom uspješnih priča žena-preduzetnica u različitim sektorima, zbog čega smo i domaćini današnjeg događaja. Izuzetno je važno da govorimo o potencijalu koji ima banjalučka dijaspora, ljudi koji žive van granica ove zemlje i koji mogu svojim znanjem, iskustvom i poslovnim vezama pomoći razvoj lokalnih inicijativa, kako poslovnih, tako i onih društvenih. Izuzetno nam je važno što je danas sa nama USAID koji već duži niz godina radi na angažovanju dijaspora u različitim aspektima razvoja. Važno je da smo pokrenuli razgovor o posebnosti uloge žena na tom putu - poručila je Miljević.

Uključivanje dijaspore

Današnji skup u Banjoj Luci predstavlja peto po redu DiaLab sesiju, nakon više održanih u Sarajevu i Mostaru, a koje kao centralne teme stavljaju posebnosti određenih pitanja kada je u pitanju uključivanje dijaspore.

- Današnja DiaLab sesija jedna je u nizu radionica koje Vlada SAD-a, kroz USAID-ov projekt Diaspora Invest, održava širom Bosne i Hercegovine, spajajući uspješne ljude iz dijaspore s domaćim poduzetnicima kako bi razmjenjivali znanja, stvarali nove poslovne mreže i sarađivali. Oduševljeni smo što je u fokusu današnjeg događaja snažna uloga žena u poslovnom svijetu i pokretanju ekonomskog i društvenog razvoja kako van BiH tako i ovdje - poručila je Dobrila Boba Vukmanović, projekt menadžer USAID-a.

U okviru programa, učesnici i učesnice imali su priliku čuti više o primjerima dobre prakse. Andrea Đerman, Milica Jovičić, Slađana Trivić, Darija Stanković i Vesna Pucar Grubor predstavile su svoje poslovne inicijative.

Veliko zapošljavanje ljudi

- Vrlo bitno jeste da napomenemo da svu naše sagovornice mahom uspješne serijske preduzetnice, i neke od njih imaju više kompanija koje su pokrenule, a koje uspješno rade i u inostranstvu, i u BiH. Moramo da spomenemo da se radi i o velikom zapošljavanju ljudi, kao i o razvoju inovacija i novih proizvoda što i jesu pokretači svake ekonomije i društva. Želimo da pokažemo da je uloga žene u društvu višestruka i motivišemo sve mlade žene da izaberu put da budu svoje, razvijaju uspješne poslovne modele u cijelom svijetu, a na kraju daju veliki doprinos svom gradu i državi iz koje potiču -  pojašnjava Miljević.

Nedim Hamzić iz AmCham-a, jednog od suorganizatora današnjeg skupa, poručio je da je vrlo važno da se ovakve priče prepoznaju.

- Mi smo tu da budemo podrška svim dobrim idejama, svima kojima treba mentorstvo i umrežavanje na tom putu. Članice AmChama dolaze iz cijele zemlje i drago nam je vidjeti da smo prepoznati po inicijativama koje podržavamo i pokrećemo. Banja Luka je još jednom pokazala da je sjajan domaćin i da imamo mnogo šta naučiti iz primjera poduzetnica koje su govorile na današnjem događaju. Ovo treba biti samo još jedan korak dalje i vjerujem da će USAID kroz aktivnosti „Diaspora Invest“, ali i mi kroz AmCham, dati kvalitetne povratne informacije i nastaviti podržavati dobre ideje poput ove - zaključio je Hamzić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.