O HAPŠENJU U SRBIJI

Prekinut zakon šutnje u SDA: Miljenik kompenzacijske liste Efendić, kroz neuspješni pokušaj humora, stao u odbranu Zildžića

Salko „ne zabušavaj“ po Srbiji, nego se što prije vraćaj kući, rekao je

Salko Zildžić, Adnan Efendić i Eldar Čomor. Facebook

21.9.2023

Nakon što je u Srbiji uhapšen zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Bakirov jurišnik Salko Zildžić, neuspješno je smisao za humor pokušao demonstrirati njegov kolega iz parlamentarnih klupa Adnan Efendić.

Naime, on je na društvenim mrežama podijelio fotografiju sa Zildžićem i Eldarom Čomorom.

- Salko „ne zabušavaj“ po Srbiji, nego se što prije vraćaj kući – napisao je Efendić.

Opravdavanje zvaničnika

Umjesto da se ogradi od Zildžića, na ovaj način je Efendić pokušao relativizirati ozbiljan prekšaj koji je napravio Zildžić.

No, ovakav pristup SDA zvaničnika ne čudi. Četiri dana od hapšenja njihovog zvaničnika i miljenika Bakira Izetbegovića, koji mu je oslužio za obračun sa neistomišljenicima, kako unutar stranke, tako i sa političkim protivnicima, predsjednik stranke se još uvijek nije oglasio.

No, po uzoru na kriminalne miljee, u stranci je prisutan zakon šutnje. Čini se da je Bakir Izetbegović zabranio da se iko oglašava o ovoj temi i kritikuje zvaničnika.

Ipak, Efendić je otišao u drugom smjeru pa pokušao i opravdati zvaničnika koji je prekršio Krivični zakon Srbije.

Nagrađen od stranke

Podsjećamo, on je preko granice pokušao prenijeti pištolj i tereti se za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. Krivičnog zakona Srbije.

Kako je ranije pojasnio za portal "Avaza" njegov advokat Ljubiša Radulović za ovo krivično djelo je predviđena zatvorska kazna od dvije do 12 godina zatvora. Postoji mogućost da se zbog olakšavajućih okolnosti smanji do šest mjeseci, ali svejedno će Zildžić ostati bez funkcije u Parlamentu FBiH, jer od trenutka pravosnažnosti bilo koje kazne od šest ili više mjeseci zvaničnici ostaju bez funkcije.

Inače, Adnan Efendić nije dobio dovoljan broj glasova da bi se našao u Parlamentu FBiH, ali je bio miljenik vrha stranke, odnosno kompenzacijske liste. Tako je mjesto u Parlamentu FBiH dobio sa 6.902 glasa, a kasnije je od stranke nagrađen i pozicijom zamjenika šefa Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.