PREDSTAVNIČKI DOM PFBIH

SDA zastupnici u Parlamentu FBiH traže od Šmita informaciju o njegovim aktivnostima

Ranije su iz ove stranke u više navrata pozivali visokog predsjednika na angažman i korištenje bonskih ovlasti

Adnan Efendić, zastupnik SDA potpisao inicijativu. AGENCIJE

S. S.

22.7.2022

Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH traži od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsada Zaimovića, da dopuni dnevni red 35. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je zakazana za 26. i 27. juli, sa tačkom "Informacija o aktivnostima OHR-a vezanim za izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i nametanje Izbornog Zakona Bosne i Hercegovine".

Također, traže da se uputi poziv prema visokom predstavniku u BiH, Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), sa zahtjevom da obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednjih dana, a koje se tiču izmjena Ustava Federacije BiH i nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. To je neophodno prije svega kako bi se zastupnici u Predstavničkom domu Parlameta Federacije BiH, ali i šira javnost, upoznali sa aktivnostima koje je najavio OHR u BiH, a tiču se gore navedenih tema.

Kako navode, mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost, ali i same zastupnike, kao što je najava Amandmana na Ustav Federacije BiH vezano za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH.  U skladu sa članom 149. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Klub zastupnika SDA će do 35. redovne sjednice PD Parlamenta FBiH u parlamentarnu proceduru uputiti Deklaraciju koja će izražavati stav Predstavničkog doma Parlamenta F BiH o bitnim pitanjima od interesa za Federaciju BiH, a ovu inicijativu je potpisao zastupnik Adnan Efendić.

Ranije su iz ove stranke u više navrata pozivali visokog predsjednika na angažman i korištenje bonskih ovlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.