SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar prokomentarisao Komšićeve optužbe na račun susjednih zemalja

Mislim da su za ono što se događa u BiH prije svega odgovorni mjesni vođe, rekao je

Gabrijel Eskobar. Screenshot / HRT

S. S.

21.9.2023

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan gostovao je u Dnevniku HRT-a. Odgovorio je na niz pitanja o aktuelnim problemima, ali komentarisao je i odnose Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Kongresmen iz Kolorada Dag Lamborn (Doug Lamborn) nedavno je poslao veoma uznemirujuće pismo američkom generalnom sekretaru i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem optužuje Hrvatsku da ima gomilu problema s korupcijom. Jeste li upoznati s tim pismom, problemima o kojima piše? Kakvo je vaše mišljenje o tome?

- Prvo želim reći da odnos SAD-a i Hrvatske nikada nije bio jači. Često vodimo rasprave o svemu. U tim raspravama uvijek želimo ojačati saradnju i dijeljenje informacija. Ne znam detalje optužbi, ali želim reći da apsolutno vjerujemo u naše hrvatske partnere.

Jeste li pročitali pismo?

- Jesam i gledajte... To je prvi put da sam vidio te optužbe. Ne znam. Ako neke optužbe i postoje, potpuno vjerujem da će vlada provesti istragu, da možemo računati na to da se vlada bori protiv korupcije i da bude dobar partner SAD-u.

U Njujorku smo nakon Opće skupštine UN-a. Kao što znate, Ukrajina je dominantna tema.

-Tako je.

Bojite li se da će to zasjeniti probleme i teškoće u istočnoj Evropi?

- Rekao bih da neće, sasvim suprotno. Ova prijetnja evropskoj sigurnosti i stabilnosti sve nas je usredotočila na ono što je važno. Sve nas je usredotočila na to da dodatno osiguramo transatlantski prostor. U tom je pogledu Hrvatska bila sjajan partner. Pomaže Ukrajini da se obrani.

Na kraju, ne znam jeste li danas imali priliku poslušati g. Komšića.

- Nažalost, nisam, ali...

Da, malo ću se nadovezati i objasniti. U svom je govoru optužio susjedne zemlje za sve probleme s kojima se Bosna i Hercegovina bori. Nije spomenuo svoju odgovornost kada je riječ o situaciji o BiH. Što vi mislite o tome?

- Mislim da su za ono što se događa u BiH prije svega odgovorni mjesni vođe. Stalno pozivamo sve vođe Bosne i Hercegovine da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, da poštuju njegove strukture, uključujući i visokoga predstavnika, i da zajednički rade kako bi BiH krenuo prema Evropskoj uniji.

Na kraju, jeste li se sastali s hrvatskim predstavnicima?

- Jesam i hoću. Jutros sam se sastao s ministrom vanjskih poslova na doručku potpisnica Jadranske povelje. Svi smo bili složni na tom forumu oko deklaracije u znak podrške Ukrajini. Ovaj ću se sedmice s ministrom sastati i bilateralno, ističe Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.