OSTAJU I BEZ POSLA

Sky "pritisnuo" smijenjene inspektore FUP-a i SIPA-e: Ko je uništio dva mobitela da bi sakrio tragove s kriminalcima!?

Prije mjesec, o čemu je "Avaz" detaljno pisao, Bešliji i Šehoviću uskraćen i privremeni pristup tajnim podacima

Bešlija, Šehović i Šahinpašić. Avaz

Miralem  Aščić

26.9.2023

Ibro Bešlija i Nermin Šehović inspektori Federalne uprave policije (FUP) koji su smijenjeni sa svojih ranijih pozicija zbog sumnje da su imali neprimjerene kontakte sa osobama iz krim miljea, kako stoje stvari, uskoro će ostati i bez posla u ovoj policijskoj agenciji!

Prije mjesec

Prvi, Bešlija, koji je bio šef Sektora kriminalističke policije u FUP-u, a drugi, Šehović, šef Detašmana u Zenici. I obojica su nedavno premještena, Bešlija smijenjen i prebačen u Tuzlu, a Šehović u Mostar.

Prije mjesec im je, o čemu je "Avaz" detaljno pisao,  uskraćen i privremeni pristup tajnim podacima i to na zahjtev v.d direktora FUP-a Vahidina Munjića, do okončanja istrage.

No, sada se čekaju provjere OSA-a, koje su uveliko u toku. Ukoliko budu pozitivne, potvrdi se sumnja da su radili mimo Zakona, što su Sky poruke već pokazale, ali i izjave svjedoka, oni će biti otpušteni iz službe ali ih čeka i krivični postupak.

A upravo su Sky istrage i zaštićene poruke došle glave Bešliji i Šehoviću. Utvrđeno je da su radili po diktatu teško kompromitiranog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koji je završio osramoćen na crnoj listi SAD.

Ovaj dvojac, što su potvrdili svjedoci javno u Kantonalnom sudu u Sarajevu, imali su kontakte sa krim osobama, poput Elvisa Keljmendija, za kojeg se vjeruje da im je plaćao zaštitu za svoje nelegalne aktivnosti. Sastajali su se i sa uhapšenim Denisom Stojnićem.

No, da bi se spasili, pravili su kasnije službene zabilješke da bi opravdali sastanke. Sve ove podatke već ima Tužilaštvo BiH.

Istražuje se ko je od dvojice istražitelja uništio dva mobitela, kako bi sakrio tragove. I ove podatke imaju policijske agencije.

Ali, nisu jedini. Mnogi u FUP- u bili su s njima u šemama. 

Klupko se odmotava. Ništa u boljoj situaciji nije ni smijenjeni šef krim odjela SIPA Vahidin Šahinpašić Šaja.

Njegova relacija sa osobama iz krim miljea traje već duže vrijeme i Tužilaštvo sada sklapa mozaik za čije je interese i po čijim uputama radio, a koga je i zbog čega štitio.

Mora se provjeriti porijeklo njegove imovine, brojna vozila, skupocijene puške i vikendice, stanovi...

Brojne nekretnine

Od čega je i kako postao vlasnik, kao inspektor SIPA-e, brojnih nekretnina u Sarajevu ali i na području RS-a.

Sky ih je razotkrio, ali nove kripte koje dolaze ne idu im u prilog. Ni Bešliji, ni Šehoviću, ni Šahinpašiću, za kojeg Slobodan Vasković tvrdi da je imao Sky aplikaciju. I on i njegov vozač.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.