POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Sud u Širokom Brijegu odbacio zahtjev Općinskog suda u Ljubuškom za izuzećem u predmetu protiv Buntića

Predsjednik Izvanraspravnog vijeća nije ovlašten za podnošenje zahtjeva

Odbačen zahtjev Općinskog suda u Ljubuškom za izuzećem u predmetu protiv Buntića. Ivo Cagalj / Pixsell - Avaz

Meliha Smajkic

27.9.2023

Kantonalni sud u Širokom Brijegu odbacio je zahtjev Općinskog suda u Ljubuškom za izuzećem u vezi postupanja po žalbi Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, na rješenje o određivanju mjera zabrane, umjesto predloženog pritvora za Denisa Buntića (41) iz Ljubuškog.

Kako nam je potvrđeno, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Širokom Brijegu kojim je predsjedavao Franjo Ravlija danas je odbacio zahtjev Općinskog suda u Ljubuškom za delegaciju stvarno nadležnog suda za postupanje u tom predmetu.

Žalba uložena jučer

Kako se može iščitati iz rješenja, koje donosimo u nastavku, zahtjev Općinskog suda u Ljubuškom je odbačen zbog činjenice da je prijedlog za, praktično, izuzećem podnio predsjednik Izvanraspravnog vijeća, koji za to nije ovlašten.

Podsjetimo, iz Tužilaštva ZHK su jučer naveli da su žalbu uložili zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Faksimil Rješenja Kantonalnog suda Široki Brijeg. Avaz

- Predloženo je da Izvanraspravno vijeće nadležnog suda uvaži žalbu, pobijano rješenje ukine i predmet vrati sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanje ili pak da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor - kazali su iz Tužilaštva ZHK.

Razlozi za određivanje pritvora

Razlozi za određivanje pritvora su, kako su ponovili, opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati krivični postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

- Podsjetimo da je pobijanim rješenjem Suda odbijen prijedlog ovog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B., protiv kojeg ovo Tužiteljstvo vodi istragu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nasilje u porodici iz čl. 222. st. 2. i st. 4. u vezi sa st. 1. KZ F BiH u stjecaju sa krivičnim djelom Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ F BiH, a sve u vezi sa čl. 54. KZ F BiH-dodali su iz Tužilaštva ZHK.

Faksimil Rješenja Kantonalnog suda u Širokom Brijegu. Avaz

Denis Buntić je u protekli petak prijavljen za nasilje u porodici, kada je pretukao suprugu Klaru, u njihovoj porodičnoj kući u kojoj su živjeli s devetomjesečnim sinom. Tokom pretresa kuće, pripadnici Policijske uprave Ljubuški su pronašli cijeli arsenal oružja, automatske puške, pištolje, zolje, lovačko oružje, streljivo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.