JOZEF LUNDBERG

Američki oficir osuđen zbog zlodjela u BiH: Proglašen krivim za seksualno uznemiravanje

U nagodbi o priznanju krivice pristao je i da mu se drastično smanji čin i da bude nečasno otpušten iz Vojske Sjedinjenih Američkih Država

Jozef Lundberg. Facebook

H. J. I.

28.9.2023

Američki major Jozef Lundberg (Joseph) osuđen je jer je počinio zločine u Bosni i Hercegovini dok je bio na dužnosti u NATO štaba u Sarajevu.

On je proglašen krivim za seksualno uznemiravanje, nakon što je priznao zlodjela, i osuđen je na 30 dana zatvora. U nagodbi o priznanju krivice pristao je i da mu se drastično smanji čin i da bude nečasno otpušten iz Vojske Sjedinjenih Američkih Država. To znači da je izgubio i pravo na penziju.

Kolegici iščupao naramenicu za grudnjak

Prema uslovima sporazuma o priznanju krivice i izricanja kazne od strane vojnog sudije pukovnika Čarlsa Pričarda (Charles Pritchard), Lundberg će završiti svoju 30-godišnju karijeru kao E-4 sa otpustom za loše ponašanje. Osuđen je na pet zatvorskih kazni od po 30 dana po svakoj od tačaka za koje se izjasnio krivim, ali će te kazne služiti istovremeno.

Lundberg se izjasnio krivim po dvije tačke optužnice za napad koji je proizašao iz pijane večeri u baru u kampu Butmir, gdje se nalazi sjedište NATO-a.

Priznao je da je kolegici iščupao naramenicu za grudnjak i dao neprimjeren komentar dok je bio u baru.

Kasnije te noći, još jedna poznanica, koja je živjela izvan baze bila je previše pijana da bi otišla kući i umjesto toga odlučila se prespavati kod Lundberga. Dok je bila tamo, Lundberg joj je dodirivao grudi bez njenog pristanka.

- Ono što je počelo kao noć slavlja brzo se pretvorilo u neopisivu 18-mjesečnu noćnu moru od koje trauma i dalje traje - rekla je žena na sudu, dodajući da je potrošila skoro 15.000 dolara na savjetovanje kako bi joj pomoglo da procesuira ono što se dogodilo.

U više navrata vršio seksualne napade

- Samo to što sam čula slova "CSM" bila je svakodnevni podsjetnik na ono što je uradio - rekla je žena, misleći na inicijale komandnog majora.

Civilni kolega svjedočio je da je Lundberg u više navrata vršio seksualne napade, što je dovelo do njegovog izjašnjavanja o krivici po jednoj tački optužbe za seksualno uznemiravanje.

- Osjećala sam se jako pod stresom, što su moj suprug, moje dijete i moja porodica osjećali svaki dan kada sam se vraćala s posla - rekla je kolegica sudu u suzama.

Rekla je da se plaši da bi istupanje moglo rezultirati finansijskim implikacijama za njenu porodicu, uključujući gubitak posla.

Lundberg se također izjasnio krivim za nepoštovanje nadređene službenice u Bosni i Hercegovini dajući "ponižavajuće" komentare o njenom seksualnom ponašanju, pišu američki mediji.

Njegovo peto potvrdno izjašnjavanje o krivici bilo je optužba za ometanje pravde koja je proistekla iz njegovog brisanja tekstualnih poruka vezanih za njegova djela.

Alkoholizam, depresija, anksioznost i PTSP

Lundberg je na sudu rekao da je patio od alkoholizma, anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja kada su krivična djela počinjena početkom 2022. godine, ali je rekao da je ipak shvatio nezakonitost svojih postupaka.

- Podbacio sam u ulozi pripadnika Glavnog štaba NATO-a Sarajevo. Napravio sam neoprostive greške... i ugrozio vrlo vitalnu misiju NATO štaba Sarajevo - rekao je Lundberg tokom suđenja koje je održano u njemačkom gradu Karlsrue.

Lundberg, koji je oženjen i ima unuke, u početku se suočio sa maksimalno devet godina zatvora.

Sporazum o priznanju krivice izbacio je četiri tačke za seksualni napad i jednu za prijetnje. Također je smanjio maksimalnu kaznu na 30 dana za svaku tačku, otpuštanje zbog lošeg ponašanja, oduzimanje svih plaća i naknada i smanjenje na platni razred E-1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.