BAKIROV MILJENIK

Kako je presuđeni Edin Ramić prije dva dana znao ono što je Izborna komisija SDA danas utvrdila?

Mislim da on nema 20 potpisa, mislim da nema ni 15 potpisa, rekao je Ramić tada

Edin Ramić. Armin Durgut / Pixsell

28.9.2023

Jedan od onih koji se nisu puno isticali u parlamentarnom radu, tačnije skoro da ih nije nikad nigdje ni bilo, ali su vazda nagrađivani funkcijama od strane SDA bio je Edin Ramić.

U svemu tome mu je pomagalo to što je radio na terenu posao za Bakira Izetbegovića ne birajući metode.

Ovaj Bakirov kadar, poznat po presudi za zloupotrebu položaja, ali i nadimku "junica", koju je dobio nakon sramotne afere, dva dana prije svih je predvidio šta će se desiti vezano za Kongres SDA.

Unutarstranačke procedure

Kako je Edin Ramić, bivši član kabineta Bakira Izetbegovića, znao da će biti odbijena kandidatura Bakirovog protivkandidata Šemsudina Mehmedovića i da će njegov jedini šef biti kandidat na izborima je stvar koja više govori o procedurama unutar te stranke.

Gostujući na N1 prije dva dana, upitan da prokomentariše da je Šemsudin Mehmedović skupio podršku 21 organizacije, kazao:

- To je na bazi njegove izjave. Ranije je izjavio za pismo šest predsjednika regionalnih odbora, koji su pismom dali podršku predsjedniku Izetbegoviću, da su lažirali potpise, a ja sam jedan od tih potpisnika. Tako da sam bio prisutan kada su potpisali, ali njemu nije bio problem reći da je to falsifikat. Na kraju je svih šest regionalnih odbora iz RS predložilo Izetbegovića. Mislim da on nema 20 potpisa, mislim da nema ni 15 potpisa, ali o tome će izvijestiti Izborna komisija – rekao je Ramić tada.

Bio je samouvjeren tada i govorio kako neke kandidature Mehmedovića neće biti priznate, a ono što je posebno interesantno je informacija koja se pojavila u medijima da je Edin Ramić se pojavio na sjednici Regionalnog odbora SDA u Banjoj Luci, gdje je bilo izvjesno da Mehmedović ima podršku i njemu znanim metodama je promijenio mišljenje funkcionera.

Može mirno spavati

No, ni to nije bilo dovoljno Ramiću, pa je očito obezvrijedio i svrhu Izborne komisije i stavio se u njenu ulogu, pa je prije svih znao da Mehmedović neće biti protivkandidat njegovom šefu. Očito je onda i opravdana sumnja da je i sam utjecao na stranačke procese, a po principu one poznate "nije bitno ko glasa, nego ko broji".

Tako da Edin Ramić sada može mirno spavati. Njegov jedini predsjednik će i dalje, iako penzioner, ostati na vrhu stranke, koju je doveo od nivoa najjače stranke do nivoa opozicione i to bez bilo kakvog koalicionog kapaciteta, okrenute protiv Zapada i bez bilo kakve unutarstranačke demokratije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.