DANSKI MINISTAR

Lars Loke Rasmusen: Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, radite na 14 prioriteta

Ovom prilikom čestitao bih BiH na statusu kandidata, kazao je ministar Rasmusen

Rasmusen: Još je dosta posla pred nama. Avaz

29.9.2023

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Lars Loke Rasmusen (Lokke Rasmussen) tokom današnje pres konferencije kazao je kako je Danska i dalje posvećena osiguranju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Politički prioritet

- Danska vlada upotpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Predstojeće predsjedavanje Danske u EU u drugoj polovini 2025. ide ka proširenje EU čemu se daje važan politički prioritet. Ovom prilikom čestitao bih u tom kontekstu BiH na statusu kandidata. Mi smo posvećeni da vas pomognemo i da stignete do kraja te utrke. Međutim još je dosta posla pred nama – kazao je Rasmusen.

Potrebna je, dodao je, ustavna reforma te je potrebno ostvariti 14 ključnih prioriteta koje je identificirala Evropska komisija.

- Drago mi je što saznajem da ste za pet od tih 14 ključnih prioriteta usvojili Zakone u parlamentu. Pozivam sve bh. lidere da se konstruktivno uključe u ovaj proces – istakao je Rasmusen.

Rat u Ukrajini

Dotakao se i rata u Ukrajini te je tom prilikom rekao kako nisu imali mnogo vremena prije presice da razgovaraju ali će tokom ručka sigurno govoriti o ruskom ratu u Ukrajini te o podršci Ukrajini i vršenju pritiska na Rusiju.

- Hvala vam još jednom. Ovo je naš prvi sastanak i nadam se ne posljednji. Upravo sam vas pozvao u Kopenhagen na šta ste pozitivno reagirali i mislim da možemo reči da smo dogovorili sastanak u Kopenhagenu – kazao je ministar Danske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.