BABO NAPRAVI, SIN UNIŠTI

Kako je Bakir ugasio najjaču stranku u BiH

Sljedeći korak Izetbegovića bit će eliminacija svih onih koji su podržali Mehmedovića

Bakir rekao da je naslijedio stranku od oca Alije. Facebook

29.9.2023

Kako se to zna često desiti u privatnom biznisu, da očevi naprave imperije, a rastrošni ih sinovi nakon preuzimanja unište, tako se desilo u Stranci demokratske akcije. Sve što je babo Alija napravio, potkapacitirani sin Bakir je uništio.

Iako nije bila babina želja da mu sin vodi stranku, sin je poručio da ju je dobio u naslijeđe. I zaista, Bakir Izetbegović se ponašao kao da je to njegovo privatno vlasništvo iako to nikada nije bila praksa njegovog oca.

Odbijanjem kandidature Šemsudina Mehmedovića za funkciju predsjednika SDA ova stranka više ne postoji, barem ne na onaj način na koji je postojala.

Sudbina SBiH

Od uvjerljivo najjače stranke u BiH, kojoj se teško ko mogao približiti po broju glasova, od stranke čiji su lideri upravljali procesima za vrijeme rata, što je nevjerovatan politički kapital, od stranke primamljive i Istoku i Zapadu, „dvoumljem“ Bakira i Sebije Izetbegović SDA je postala opoziciona stranka s nikakvim koalicionim kapacitetom, a odlukom o odbijanju kandidature Mehmedovića jasno je da će se tendencija padanja nastaviti.

Neće se stranka formalno ugasiti, ali prijeti joj sudbina Stranke za BiH, odnosno egzistiranje kao marginalne stranke koja će se možda s nekoliko ruku negdje prodati za neko ministarstvo, ali SDA više nikada neće biti faktor odlučivanja.

Na odluku Bakira Izetbegovića da od svakog kongresa stranke napravi smijuriju, otac, sigurno, ne bi bio ponosan. Prvi put je Bakir Izetbegović izabran na konvenciji, u prijevodu, drugi su samo dali „amin“ da bude predsjednik, drugi put se desila situacija slična jučerašnjoj, da je Mehmedoviću odbijena kandidatura, no kada je Bakir Izetbegović postao siguran da je njemu znanim metodama došao do sigurne podrške, odlučio se da bude „merhametli“, odnosno da pokaže privid demokratije, pa je mimo propisa dopustio Mehmedoviću kandidaturu.

Ko će ostati

Treći put se Bakir Izetbegović pobrinuo da se ne pravi šarada kao na drugom kongresu, pa nije uopće bilo protukandidata.

Sada kada je Mehmedović pokrenuo neku kritičnu masu, vjerovatno je, nakon eliminacije iz borbe za predsjednika stranke, sljedeći korak izbacivanje iz stranke svih onih koji su ga podržali, dok samog Mehmedovića neće izbaciti, jer bi to bilo kontraproduktivno.

S novom sječom kadrova postavlja se pitanje ko će u njoj ostati.

Čišćenje od slobodnog mišljenja

Denis Zvizdić, Aljoša Čampara, Elmedin Konaković, Fuad Kasumović, Sadik Ahmetović, Ćamil Duraković, Nihad Omerović, samo su neki od poznatijih političara koji su posljednjih godina napustili stranku zbog ovakvog Bakirovog upravljanja. Izetbegović je to nazvao čišćenjem stranke, što zaista jeste bilo čišćenje, ali od slobodnog mišljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.