UVIJEK IDE PRVI

Godišnjica "Dnevnog avaza": Kako je prije 28 godina odštampan prvi primjerak naših novina

„Mir uz mnogo uvjeta“, glavni je naslov „Avaza“ od 2. oktobra 1995. godine, uz fotografiju rahmetli predsjednika Predsjedništva Republike BiH

Izlazak prvog broja "Dnevnog avaza" 2. oktobra 1995. godine. Avaz

Nerma Ajnadžić

2.10.2023

Ovih dana u redakciji „Dnevnog avaza“ vlada ponos što obilježavamo još jednu godišnjicu printanja prvog broja.

Te 1995. godine na današnji datum odštampan je prvi broj dnevnog lista „Dnevni avaz“ u Sarajevu, gradu koji je najduže bio pod opsadom u modernoj historiji.

Zgrada u čijem podrumu je štampano prvo izdanje "Dnevnog avaza": Višestruko granatirana. Avaz

Primjerci prvog „Avaza“ izašli su iz štamparije koja je bila smještena u podrumu zgrade i višestruko granatirana. Danas je tu uspješni hotel „Radon Plaza“.

Vizija utemeljitelja Fahrudina Radončića bila je ključna za medij koji danas obilježava 28 godina od objavljivanja prvog broja.

Prva naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

„Mir uz mnogo uvjeta“, glavni je naslov „Avaza“ od 2. oktobra 1995. godine, uz fotografiju rahmetli predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koji je tada govorio za naš medij.

Intervju predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića. Avaz

I tada, kao i danas „Avaz“ je išao prvi te je među značajnim projektima naše kuće svakako i izdanje „Dnevnog avaza“ na engleskom jeziku.

„Avaz Weekly“ štampali smo 1997. godine, a radi se o prvom takvom izdanju u poslijeratnoj BiH.

U jednom broju mogli su se naći najvažniji i najinteresantniji tekstovi na engleskom jeziku. Također, prvi i jedini u BiH, „Dnevni avaz“ objavljivao je podlistak jednog od najutjecajnijih dnevnika na svijetu, uglednog američkog „New York Timesa“.

Izdanje na engleskom štampali smo 1997., a prilog "The New York Timesa" 2009. godine. Avaz

Bilo je to 2009. godine. Njihov prilog u našem listu pojavljivao se svakog četvrtka, a naši čitaoci zaista su uživali u izabranim tekstovima „The New York Timesa“.

U tadašnjem saopćenju za javnost, povodom potpisivanja ugovora s našom kućom, Glorija Anderson (Gloria), potpredsjednica „The New York Timesa“ zadužena za razvoj međunarodnih izdanja i uredničkih strana, istakla je da su novine „Dnevni avaz“ prepoznate kao vodeće u regiji bivše Jugoslavije.

- Čast nam je što možemo sarađivati s listom koji s nama dijeli iste standarde novinarstva - napisala je tada Anderson.

Već 28 godina naši novinari i urednici uspijevaju odoljeti raznoraznim pokušajima opstrukcija i pritisaka, stavljajući bosanskohercegovačkog čovjeka u fokus.

A mi se danas ponosno prisjećamo svega što smo uradili, uz spominjanje velikih doajena novinarstva koji su bili članovi naše redakcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.