VLADAVINA PRAVA

Evropska unija i Vijeće Evrope nastavljaju podršku procesu provođenja reformi u BiH

EU je posvećeni partner Bosni i Hercegovini u procesu provođenja reformi u ključnim oblastima

Evropska unija i Vijeće Evrope podržavaju institucije Bosne i Hercegovine u usklađivanju sa evropskim standardima. Vijeće Evrope

FENA

5.10.2023

Evropska unija i Vijeće Evrope podržavaju institucije Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da se usklade sa evropskim standardima, jer su ove reforme ključne za poboljšanje života građana i građanki Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući saradnji u okviru zajedničkog programa „Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku“, postignuti su značajni rezultati, koji omogućavaju nastavak aktivnosti na reformskom putu Bosne i Hercegovine u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Šest projekata u BiH

U okviru treće faze programa, za period 2023. – 2026. godine, Evropska unija i Vijeće Evrope izdvojili su 4,5 miliona eura za šest projekata u Bosni i Hercegovini. Projekti uključuju borbu protiv diskriminacije i zaštitu prava ranjivih grupa, reformu zatvorskog sistema, promovisanje i zaštitu slobode izražavanja i slobode medija te pružanje zakonodavne ekspertize i savjetodavnih mišljenja. Treća faza programa uključuje i dvije nove teme – borbu protiv ekonomskog kriminala i jačanje kvaliteta i efikasnosti pravosuđa, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Emina Merdan, po ovlaštenju pomoćnica ministra za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, istakla je da Ministarstvo ostaje opredijeljeno za nastavak saradnje i koordinaciju programa u ime institucija Bosne i Hercegovine.

Jačanje demokratije

- Kao članica Vijeća Evrope i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina dijeli i promoviše vrijednosti Vijeća Evrope i Evropske unije. Stoga ostajemo posvećeni jačanju demokratije i institucija, zaštiti i promociji ljudskih prava i vladavine prava - rekla je Merdan.

Karel Lizerot, šef operacija u Odsjeku za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglasio je da je Evropska unija posvećeni partner Bosni i Hercegovini u procesu provođenja reformi u ključnim oblastima.

- Zapadni Balkan je geostrateški prioritet za EU. U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo proširenje, s evropskom perspektivom kao glavnom pokretačkom snagom za hitno potrebne reforme. Vijeće Evrope je strateški partner EU u ovom procesu zbog svoje uloge u postavljanju standarda za važne dijelove relevantne pravne stečevine EU, ali i zbog visokog nivoa stručnosti i jedinstvene metodologije pružanja pomoći. Za ovaj zajednički program, koji se pokazao kao dodatna vrijednost EU integracijama u BiH, EU je do sada izdvojila 90 miliona eura - rekao je Lizerot.

Kontinuirano djelovanje

Značajne reforme zahtjevaju dugoročne napore i kontinuirano djelovanje. Sa tim ciljem Vijeće Evrope, u saradnji sa Evropskom unijom i institucijama Bosne i Hercegovine, od 2016. godine radi na reformama u ključnim oblastima u okviru programa Horizontal Facility.

- Ovaj program je kreiran kako bi obezbijedio koristi za građane i građanke Bosne i Hercegovine. Moramo osigurati inkluzivnost, što znači da napredak reformi u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije nikoga ne ostavlja po strani - rekao je Šnuc Rudolf Dur, šef Odjeljenja za programiranje i mobilizaciju resursa u Direktoratu za koordinaciju programa Vijeća Evrope.

Reforme u oblasti vladavine prava

Na sastanku sa nadležnim institucijama razgovaralo se o postignutim rezultatima u okviru programa koji su provedeni u Bosni i Hercegovini, kao i o planovima za nastavak uspješne saradnje.

Program „Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku“ (Horizontal Facility III) je zajednička inicijativa Evropske unije i Vijeća Evrope koja traje od 2023. do 2026. godine. Ovaj program podržava korisnice u ispunjavanju njihovih reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja Evropske unije. Vrijednost trenutne, treće faze programa je 41 milion eura (85 posto finansira Evropska unija, 15 posto Vijeće Evrope).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.