REAKCIJA

Tanja Topić za "Avaz": Dodik će se pojaviti pred Sudom kojeg ne priznaje

Ako neku instituciju ne priznajete i osporavate je, onda jeste čudno biti dio procesa pred tom institucijom, istakla je Topić

Topić: Možemo očekivati zanimljive verbalne eskapade. Facebook - Armin Durgut / Pixsell

Alen Bajramovic

9.10.2023

Nakon što je Sud BiH odbacio prigovore odbrane, predsjednik RS Milorad Dodik trebao bi se pojaviti u sudnici. Zajedno sa direktorom Službenog glasnika RS Milošem Lukićem optužen je za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika.

Situaciju u kojoj će se Dodik morati pojaviti u sudnici Suda kojeg ne priznaje za portal Avaza komentirala je politička analitičarka Tanja Topić.

Raskorak između riječi i djela

- Dodik će se pojaviti pred Sudom BiH koji ne priznaje, čiju odluku, kako je sam rekao, neće poštivati i tu već imamo dramski politički zaplet, kojim ce se zabavljati publika dok se institucije, a i institucija Visokog predstavnika budu ismijavali - kaže Topić za "Avaz".

U slučaju Dodika ističe očigledan "raskorak između riječi i djela".

- Ako neku instituciju ne priznajete i osporavate je, onda jeste čudno biti dio procesa pred tom institucijom. Dakle, ne idete potpuno do kraja u njenom osporavanju. 

Drugi scenario

Drugi dio je isticanje da se neće poštovati odluka Suda BiH, što mislim.da nije tačno. Odluka će se poštovati ako bude išla u korist optuženog. Njome će se mahati na sva zvona jer će se time priskrbiti alibi i potvrda svih napada na Šmita, kojeg rukovodstvo RS ne priznaje. 

Drugi scenario, ako bi presuda bila negativna po njega, pribavila bi potvrdu za onu vrstu argumentacije da je riječ o "politički montiranom procesu", a kako se ne priznaje visoki predstavnik ne priznaju se ni država niti njen sud. 

U svakom slučaju možemo očekivati zanimljive verbalne eskapade, u kojima će doći do izražaja raskošan vokabular naših političkih zabranika - istakla je Topić za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.