PROCEDURE

Osiguranik mora podnijeti zahtjev prije putovanja: Ko snosi troškove medicinskog zbrinjavanja kada ste van BiH

Ako vam pukne slijepo crijevo dok ste, naprimjer, u Italiji, a niste „obavili papirologiju“, liječenje plaćate iz vlastitog džepa

Tokom ljetovanja brojni dožive neugodnosti. Facebook

Meliha Smajkic

11.10.2023

Ko snosi troškove medicinskog zbrinjavanja građana kojima je, naprimjer, neophodan hitan operativni zahvat dok su na putovanju izvan BiH? Prema informacijama do kojih smo došli, ako je riječ o osiguranim osobama, ti troškovi idu na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Tako osiguranici za vrijeme privremenog boravka u inozemstvu imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite, ali u državama s kojima je BiH zaključila ili preuzela međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju. To su: Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Mađarska, Turska, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Italija, Belgija, Češka i Luksemburg. Troškovi liječenja će biti priznati samo ako se radi o zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva strane države.

Hitni slučajevi

- Osigurana lica imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite samo u hitnim slučajevima, odnosno u slučajevima kod kojih je bilo neophodno pružanje medicinske pomoći u cilju otklanjanja opasnosti po život i zdravlje, a koja se nije mogla predvidjeti ili odgoditi do povratka u BiH. Troškove participacije snosi osigurano lice lično i nema pravo na refundaciju. Pod hitnim slučajevima ne smatraju se oni kod kojih je zdravstvena zaštita bila planirana, kao što su: dijagnostika, terapijski postupci, operativni zahvati, porođaji i slično - objasnio nam je Riad Kurtalić, portparol ZZO Tuzlanskog kantona.

Međutim, sve to pada u vodu ako građani prije putovanja nisu izvršili neophodnu proceduru, kao što su utvrđivanje i ocjena zdravstvenog stanja osiguranika.

Ljekarski pregled

Tu ocjenu vrši izabrani ljekar, i to, kako je pojasnio Kurtalić, na temelju neposrednog ljekarskog pregleda, uvida u zdravstveni karton i potrebne laboratorijske i druge dijagnostike.

Osigurana lica koja su koristila zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, a prije odlaska nisu pribavila odgovarajuću potvrdu, troškove korištenja zdravstvene zaštite snose lično i nemaju pravo na refundaciju.

Na stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS navedeno je da BiH ima potpisane sporazume i s Velikom Britanijom, Slovačkom i Poljskom, u kojima se hitna zdravstvena zaštita pruža na teret države prijema, a kao dokaz o postojanju prava koristi se pasoš BiH.

Putno zdravstveno osiguranje

Zbog nepredvidivih situacija i ograničenog broja zemalja u kojima liječenje snose ZZO-ovi, građani se, uglavnom, odlučuju na putno zdravstveno osiguranje koje vrijedi u skoro cijelom svijetu.

- Poznato mi je da kao osiguranik mogu dobiti potvrdu u slučaju hitnog liječenja u većini evropskih zemalja, međutim, zbog komplicirane procedure uvijek, pa i kada putujem na nekoliko dana u Hrvatsku, uzmem putno osiguranje. Nedavno sam putovala u Dubrovnik na tri dana i osiguranje platila 10 KM - kazala nam je jedna Mostarka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.