NOSTALGIJA

Čuvena priča iz vremena Olimpijade: Kako je Kirk Daglas u Sarajevu pojeo najskuplje ćevape

Inspekcija je 48 sati nakon incidenta zatvorila restoran „Una“ vlasnika Fahrudina Šehića

Daglas: Skupo ga došlo. Twitter

Danijal Hadzovic

12.10.2023

Slavni holivudski glumac Kirk Daglas (Douglas), koji je preminuo 2020. godine, dobro je upamtio Sarajevo, koje je posjetio tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, a bio je i prijatelj s Titom.

Sarajevski mangupi

No, ono što je posebno ostalo upamćeno iz vremena njegovog boravka u Sarajevu je njegov odlazak na ćevape koji će rezultirati vjerovatno najskuplje plaćenom porcijom tada. Naime, Daglasu je porcija ćevapa naplaćena po deset puta višoj cijeni od stvarne.

- Onda se neki sarajevski mangup sjeti da za*ebe Kirka Daglasa - prisjetio se Goran Bregović u emisiji „Robna kuća“ na RTS-u jedne prilike.

- Naplatili su mu u to vrijeme nevjerovatnih 100 dolara za ćevapčiće - prisjeća se u istoj emisiji Raka Marić, menadžer benda „Bijelo dugme“.

Država na djelu

- Oni jadni misle da su to ovce, pa se sjetio u nekom lijevom restoranu da mu naplati deset puta više - dodao je Bregović.

- To ti je skandal bio. Kako je mogao da skrnavi gostoprimstvo Sarajlija - kazao je Marić, a Bregović je dodao da su taj restoran odmah nakon toga zatvorili.

Sarajevo: Isječak iz tadašnjih novina. Facebook

To se upravo i desilo, potvrđuje sarajevska štampa iz tog vremena. Naime, novine izvještavaju da je 48 sati nakon incidenta inspekcija zatvorila restoran „Una“ vlasnika Fahrudina Šehića nakon što je glumcu i njegovom društvu naplaćeno deset puta viša cijena. Iz teksta saznajemo da su zbog istog prekršaja, tj. naplaćivanja viših cijena gostima, zatvorena još tri kafića u Sarajevu.

Osim što je lijepo prisjetiti se vremena kada je Sarajevo bilo centar svijeta, na ovom primjeru lijepo se podsjetiti i činjenice da je to bilo i vrijeme kada su postojali i država i zakon.

Oskar za životno djelo

Daglas je 1996. godine dobio počasnog Oskara za 50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici. Daglas je rođen 9. decembra 1916. godine kao Isur Danijelovič (Issur Danielovitch) u Amsterdamu, Njujork, kao sin Brine Berte (Bryna Berth), rođene Sanglel, i Heršela Harija Danijeloviča (Herschel Harry), biznismena. Popularnom glumcu Majklu Daglasu je bio otac.

Najvažnija filmska ostvarenja su mu „20.000 Leagues Under the Sea“ (1954.), „Lust for Life“ (1956.), „Paths of Glory“ (1957.), „Gunfight at the O.K. Corral“ (1957.), „The Vikings“ (1958.), „Spartacus“ (1960.), „Lonely Are the Brave“ (1962.), „Seven Days in May“ (1964.), „The Heroes of Telemark“ (1965.), „Saturn 3“ (1980.) i „Tough Guys „(1986.).

Umro je 5. februara 2020. u 104. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.