160. VAŠAR U PURAČIĆU

Predsjednik MZ Alen Osmanović Broz tvrdi: Sa oko 150 hiljada posjetilaca, oboren rekord svih vremena

Pet stotina štandova, nudili su svega i svačega, za svačiji džep

Vašar u Puračiću: Privukao brojne. H. Čalić

H. Čalić

14.10.2023

U Puračiću, gradiću kraj Lukavca, i dalje „gori“ na sve strane.

Iz snažnih zvučnika hore se izvorne narodne pjesme, igra se kolo. Uživaju i djeca na autićima i na poniju. Oni veći lete u nebo na velikom ringišpilu. 

Izlagači na 500 štandova mogu biti zadovoljni, kupovalo se, trgovalo, cjenkalo. Išla je i polovna roba i frule i dvojnice iz Visokog, lonci od gline iz Gračanice, halva iz deset gradova.

Džeparoši, koji su ranijih godina znali ojaditi puno ljudi, ove godine su ostali kratkih rukava.Narod je čuvao novčanike, a i policije je bilo potaman. 

I večeras se priča o pjesmi Muje iz Zavidovića, o Osmanu Topčagiću, sa 96 godina najstarijem vašerdžiji iz srednjovjekovnog grada Sokola, koji je uživao u pjesmi Senade i Halila „Gori vatra gori borovina, gori draga naša hladovina“.

Predsjednik MZ Puračić i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg vašara Anel Osmanović Broz, sa svojih 10 članova više je nego zadovoljan posjetom, i kompletnom organizacijom vašara.

- Kako i ne bi bio zadovoljan, eto večeras se vašar završava, a sutra najavljuju kišu, pa i snijeg. Pitate me otkud 150 hiljada ljudi na varašu. Sve nam je išlo u prilog, na prvom mjestu vrijeme nas je služilo. 

Onda, naroda ubi ova politika, ubiše ga loše vijesti, neizvjesnost, pa mu vašar dođu ko izduvna pumpa, opuštanje za jeftine pare. Jedni u Puračić na vašar dođu da ponešto prodaju, drugi da kupe, treći ni jedno, ni drugo, već da se vide, popričaju, kupe komad halve i Bog te veselio - kaže Tito Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.