NA DANAŠNJI DAN

Prije 22 godine preminuo bh. književnik i novinar Dario Džamonja

Danas je nedjelja, 15. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 77 dana

Dario Džamonja. avaz

I.P./nadanasnjidan.net

15.10.2023

Na današnji dan 2001. godine, preminuo je bh. književnik Dario Džamonja. Bio je kolumnist “Slobodne Bosne” i “Oslobođenja”, te radio kao urednik u časopisu “Lica”. "Priče iz moje ulice" bila je njegova prva debitantska knjižica od svega 50-ak stranica, koju je objavio 1979. godine. Zatim slijedi "Zdravstvena knjižica" 1985. godine, potom "Priručnik" 1988. godine, "These days" 1989. godine.

Za svog života Dario je objavio 10 knjiga u kojima je uočljiva kultnost njegovog sarajevskog izraza i svjedodžbe o vremenu koje je nagrizalo svaku poru istinske nesreće kojom je odisao.

1529. - završena prva opsada Beča povlačenjem turske vojske sultana Sulejmana II Veličanstvenog.

1542. - rođen mogulski car Abu ul Fat Dželaludin Akbar, jedan od najvećih vladara Indije, koji je pokorio pobunjene države Gudžarat i Kašmir i osvojio Afganistan. Bio je veliki reformator, nastojao je da sjedini podanike različitih vjera i rasa te ukinuo ropstvo.

1582. - u Španiji, Portugalu i papskim državama u Italiji počela je primjena gregorijanskog kalendara tako što je eliminirano deset dana, a 5. oktobar postao je 15. oktobar.

1608. - rođen Evangelista Toričeli (Torricelli), italijanski fizičar i matematičar, pronalazač živinog barometra, tzv. Toričelijeve cijevi. Utvrdio je i Zakon o isticanju tečnosti iz suda, usavršio teleskop i konstruirao jednostavni mikroskop.

1791. - rođen Sima Milutinović Sarajlija, prvi srbijanski i jugoslavenski pjesnik romantičar.

1814. - rođen Mihail Jurjevič Ljermontov, ruski književnik. U svom najpoznatijem romanu "Junak našeg doba" prikazao je zatvoren krug plemićkog društva, te junaka čiji je "portret sastavljen od poroka sveg našeg pokoljenja". Važnija djela su mu i: "Boardino", "Jedro", "Domovina", "Demon", "I dosadno i tužno".

1815. - nakon vladavine od 100 dana i poraza u bici kod Waterlooa, Napoleon I Bonaparte stigao je na otočić Svetu Helenu na kojemu je šest godina kasnije i umro.

1844. - rođen Fridrih Niče (Friedrich Nietzsche), njemački filozof, pjesnik i klasični filolog, najprovokativniji, ali i najutjecajniji mislilac i kritičar društva 19. stoljeća među čija djela spadaju "O ljudskim i suviše ljudskim stvarima", "Tako je govorio Zaratustra", "S onu stranu dobra i zla"…

1901. - rođen Juraj Neidhardt, bosanskohercegovački arhitekt. Najpoznatiji je po projektiranju i izgradnji radničkih naselja u rudarskom bazenu Srednje Bosne (Zenica, Vareš, Ilijaš, Breza, Kakanj i Ljubinja). Oblikovao je radničke kuće, od čije dispozicije, opreme i okoliša je očekivao da utemelji kulturu stanovanja jedne cijele generacije prema poznatom sloganu „da ljudi grade kuće – a kuće grade ljude“.

1917. - nizozemska plesačica i kurtizana Margareta gertruda Cele (Margaretha Geertruida Zelle), poznatija kao Mata Hari, vjerovatno najpoznatija svjetska špijunka, strijeljana je u 41. godini života.

1952. - rođen Vahid Halilhodžić, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera i trenera.

1989. - umro Danilo Kiš, jedan od najvećih pisaca novije jugoslavenske i srbijanske književnosti. Preveden je na mnoge svjetske jezike i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Najpoznatija djela su mu: roman „Peščanik“, zbirka pripovijetki „Grobnica za Borisa Davidoviča“ i esejističko-polemički spis „Čas anatomije“.

1991. - Skupština BiH donijela Akt o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine. Tim činom odlučeno je da se povuku predstavnici BiH iz rada saveznih jugoslavenskih organa dok se ne postigne dogovor između svih republika koje sačinjavaju Jugoslaviju.

1993. - južnoafričkom predsjedniku Frederiku Willemu de Klerku i vođi Afričkog nacionalnog kongresa Nelsonu Mandeli dodijeljena Nobelova nagrada za mir kao priznanje za okončanje režima aparthejda i stvaranje osnova za razvoj demokracije u Južnoj Africi.

2003. - Kina lansirala u svemir svoju prvu letjelicu Shenzhou 5 s ljudskom posadom.

2009. - BiH, zajedno s Libanom, Brazilom, Gabonom i Nigerijom, izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u 2010. i 2011. godini.

2010. - u Alpama, kroz masiv Gotthard, u Švajcarskoj, probijen najduži željeznički tunel na svijetu od 57 kilometara. Probijanje tunela počelo je 1993., a izgradnja je procijenjena na sedam milijardi eura. Službeno je otvoren 1. juna 2016. godine.

2013. - Fudbalska reprezentacija BiH, predvođena selektorom Safetom Sušićem, prvi put u historiji plasirala se na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.