NA DANAŠNJI DAN

Prije pet godina preminula glumica Milena Dravić

Danas je subota, 14. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 78 dana

Milena Dravić. jutarnji.hr

I.P./nadanasnjidan.net

14.10.2023

Na današnji dan 2018. godine, u Beogradu je preminula Milena Dravić, jedna od najpoznatijih i najljepših srbijanskih i jugoslavenskih glumica. U blistavoj karijeri koja je trajala 60 godina, Milena je snimila 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Bila je u braku s također slavnim glumcem Draganom Nikolićem.

1806. - Napoleonove trupe pobijedile su Pruse i Saksonce u bitkama kod Jene i Auerstedta. U narednih šest tjedana Napoleon je pokorio Prusku.

1809. - Bečkim mirom Austrija prinuđena da Trst, dio Hrvatske i Dalmacije, preda Napoleonovoj Francuskoj, Galiciju Poljskoj i Rusiji, a distrikt In Bavarskoj.

1882. - rođen Eamon de Valera, irski državnik. Bio je lider republikanskog pokreta Sinn Fein, predsjednik Irske, te premijer od 1937. do 1959., kada je sporazumno riješio sporna politička i društvena pitanja s Velikom Britanijom.

1888. - francuski fotograf Lujs le Princ (Louis Le Prince) u Lidsu snimio "Roundhay Garden Scene", prvi film u historiji.

1890. - rođen Dvajt Dejvid Ajzenhauer (Dwight David Eisenhower), američki general i državnik, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu u Evropi, predsjednik SAD, zapovjednik NATO-a od 1950. do 1952., kada je dao ostavku zbog predsjedničkih izbora u SAD.

1895. – austrougarski car Franjo Josip I svečano otvorio novu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

1912. - u Milwaukeeu, u SAD, nepoznata osoba pucala u predsjednika SAD Teodora Ruzvelta (Theodora Roosevelta). Debeli kaput i svežanj rukopisa u unutrašnjem džepu spriječili su da metak dođe do tijela.

1913. - u najtežoj rudarskoj nesreći u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rudniku uglja kod Glamorgena u Velsu poginulo 439 rudara.

1921. - rođen Radomir Rade Marković, proslavljeni srbijanski i regionalni glumac, najpoznatiji po ulozi sajdžije u čuvenom filmu “Valter brani Sarajevo”.

1927. - rođen Rodžer Mur (Roger Moore), poznati engleski glumac. Najpoznatiji je po ulogama Džejmsa Bonda u nekoliko filmova o tajnom agentu 007.

1939. - više od 800 britanskih mornara poginulo kada je, na početku Drugog svjetskog rata, njemačka podmornica uplovila u britansku ratnu luku i torpedima potopila brod Royal Ouk.

1939. - rođen Ralph Lauren, slavni američki modni kreator.

1947. - tokom probnog leta američkog vojnog aviona na mlazni pogon, kapetan Čarls Jeger (Charles Yeager) postao prvi čovjek koji je probio zvučni zid.

1964. - Nobelovu nagradu za mir dobio američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King (Luther).

1977. - umro Heri Lilis Bing Krozbi (Harry Lillis Bing Crosby), čuveni pjevač i filmski glumac, zvijezda holivudskog muzičkog filma, dobitnik Oscara za film "Idući svojim putem".

1988. - Egipćanin Nagib Mahfuz postao prvi arapski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Mahfuz je objavio više od 40 novela i 30 scenarija.

1990. - preminuo Leonard Bernštajn (Bernstein), američki pijanista, dirigent i kompozitor čuvenog mjuzikla "Priča sa zapadne strane". Dirigirao je svim velikim američkim orkestrima, a od 1958. do 1969. vodio je Njujoršku filharmoniju.

1994. - Nobelovu nagradu za mir podijelili premijer Izraela Jicak Rabin (Jichak), šef izraelske diplomacije Šimon Perez (Shimon Peres) i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat.

1996. - umro Isidor Papo, ljekar-kardiohirurg, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, general-pukovnik sanitetske službe i glavni hirurg Jugoslavenske armije.

1999. - preminuo Julius Nyerere, bivši predsjednik Tanzanije, jedan od lidera Pokreta nesvrstanih, ključna osoba u borbi za neovisnost zemlje od Velike Britanije 1961. godine. Bio je predsjednik države od 1962. do 1985., kada se, kao jedan od prvih postkolonijalnih afričkih lidera, dobrovoljno povukao s vlasti.

2003. - umro Moktar Uld Dada, prvi predsjednik Mauritanije, koji je na vlasti bio od 1960., kada je ta zemlja dobila neovisnost od Francuske.

2006. - Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo ekonomske i sankcije na uvoz oružja i opreme Sjevernoj Koreji, kao odgovor na testiranje nuklearnog oružja.

2012. - preminuo Branko Črnac Tusta, pjevač legendarnog pulskog pank benda “KUD Idijoti”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.