INTERVJU

Uspješni bh. biznismen Admir Rahimić: Kako starim, sve se više vežem za Dubrave, za Hercegovinu

Mislim da sam prvi, ne u BiH, već na Balkanu, koji sam dobio Demeter standard u proizvodnji, kazao je Rahimić

Rahimić: Gradi vjetropark u BiH. Avaz

B. Šišić

16.10.2023

Mladi i uspješni bh. biznismen, magistar ekonomskih nauka Admir Rahimić, rođen u Dubravama kod Mostara, već 30 godina živi u njemačkom gradu Hamburgu.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Admir je otkrio tajnu svog uspjeha.

Dobivanje dozvole

- Meni je sada 40 godina, a s dvanaest sam došao u Njemačku, gdje sam se školovao. Njemačka kultura se mnogo razlikuje od naše, ali mi smo kao narod veoma emocionalni i srčani, tako da su nas Nijemci brzo prihvatili - kazao nam je Rahimić.

Danas ste uspješan, mladi biznismen. Stvarate „Kaliforniju“ u svojoj rodnoj Hercegovini?

- Moj glavni biznis u Njemačkoj je riziko menadžment i osiguranje, a kroz to sam počeo da se bavim i vjetro i solarnom energijom. Prije šest godina sam počeo projektirati vjetro i solarne parkove u BiH. Trenutno je u izgradnji jedan vjetropark u mjestu Grebak. Projekt je vrijedan 90 miliona eura. Ako sve bude teklo prema planu, taj projekt bi trebao biti pušten u pogon 2025. godine.

Da li je period dobivanja dozvola u BiH trajao duže nego, naprimjer, u Njemačkoj?

- Ne. Gotovo za isto vrijeme se dobivaju dozvole za taj posao i u Njemačkoj, od četiri do šest godina. Ima nekih razlika, u Njemačkoj je određen okvir u kojem morate da se snalazite, a kod nas je malo fleksibilnije. U bilateralnim razgovorima čovjek mora da postiže dogovore. 

Kada smo počinjali, bio je to pionirski posao, nismo imali ništa, tako da smo doslovno iz Njemačke morali prenositi sve papire, naznake i ostalo što je bilo potrebno. Mislim da smo sada stvorili uvjete za buduće vjetroparkove, da sve ide brže.

Stabla maslina

Vaš drugi biznis je koncentriran isključivo na Hercegovinu?

- Rođen sam u Dubravama, u Hercegovini. Kako starim, sve se više vežem za Dubrave. Zato sam odlučio da na tom području ulažem u poljoprivredu. U blizini Čapljine gotovo 1.500 dunuma pretvorili smo u poljoprivredno obradivo zemljište. To sam uradio kako bismo na tom mjestu mogli razviti organsku proizvodnju, a već smo posadili 15.000 stabala maslina.

 Toliko će da bude i šipurka i smokve, tu su i smilje i lavanda. Mislim da sam prvi, ne u BiH, već na Balkanu, koji sam dobio Demeter standard u proizvodnji, što je najveći standard biodinamičke kulture na svijetu. Trenutno imamo dvadesetak zaposlenika.

Ljeto u rodnoj grudi

Oženjeni ste, otac četvero djece. Vuče li srce i Vašu djecu južnom kraju?

- Sva moja djeca vole Dubrave i hercegovačku sredinu. Ovo ljeto smo svi proveli u Hercegovini, i to punih sedam sedmica. Bili smo i na moru, ali jedva smo izdržali pet dana, zbog želje da se vratimo u Hercegovinu i Dubrave. Djeca moje rodno mjesto doživljavaju kao svoje, što me mnogo veseli. 

Oni bi sutra Hamburg zamijenili Dubravama, jer na Dubravskoj visoravni vlada neki poseban duh. Mnogi moji prijatelji s kojima sam odrastao i koji su također negdje vani uvijek se vraćaju svom selu i svojim običajima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.