BESPLATNO PREUZIMANJE

VSTV: Pravosudnoj zajednici i građanima dostupna mobilna aplikacija za korištenje Baze sudskih odluka

Upotreba mobilne aplikacije doprinosi jačanju transparentnosti rada sudova i povjerenja građana u rad pravosuđa, navode iz VSTV-a u saopćenju

Upotreba mobilne aplikacije doprinosi jačanju transparentnosti rada sudova. VSTV

H. J. I.

17.10.2023

Radi lakšeg pristupa izabranim odlukama sudova u Bosni i Hercegovini, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine razvilo je mobilnu aplikaciju za korištenje Baze sudskih odluka koja je dostupna na App Store ili Google Play trgovini besplatno.

- Upotreba mobilne aplikacije omogućava pretraživanje trajno dostupnih odluka iz građanske, krivične i upravne oblasti sa akcentom na odluke od javnog interesa u svakom trenutku i na svakom mjestu.

Praćenje objavljenih odluka od nosilaca pravosudnih funkcija doprinosi ujednačavanju sudske prakse i smanjenju vjerovatnoće donošenja različitih odluka u istim ili sličnim predmetima. Istovremeno se građanima pruža mogućnost uvida u dužinu trajanja, troškove i ishod sudskog postupka, na osnovu čega mogu odlučiti da li žele pokrenuti sudski postupak.

Upotreba mobilne aplikacije doprinosi jačanju transparentnosti rada sudova i povjerenja građana u rad pravosuđa.

Mobilna aplikacija razvijena je uz podršku Evropske unije u okviru projekta „EU podrška reformama pravosuđa u BiH" - navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.