ENTITETSKI MINISTAR

Vipotnik: Odgađanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori je prva pobjeda

Vipotnik je istakao da će ovo biti dodatni podsticaj ekspertima i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH u zaštiti prava svojih građana

Bojan Vipotnik. Vlada RS

S. S.

19.10.2023

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je dogovor Slovenije i Hrvatske o odgađanju odlaganja otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" na Trgovskoj gori do 2028. godine prva pobjeda do konačnog cilja da Hrvatska bude spriječena u namjeri da na granici s BiH izgradi nuklearni objekat.

Vipotnik je istakao da će ovo biti dodatni podsticaj ekspertima i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH u zaštiti prava svojih građana.

Poštivanje međunarodnih konvencija

- Pozdravljamo dogovor između Slovenije i Hrvatske, a mi svoje aktivnosti nastavljamo istim intenzitetom. Počeli smo istraživanja i nastavit ćemo insistirati na poštovanju međunarodnih konvencija i na pravnoj zaštiti interesa RS i BiH - poručio je Vipotnik.

On je naglasio da je uporna borba protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori bitka za zaštitu života i zdravlja i prava na opstanak na svojim ognjištima za više od 250.000 građana u slivu rijeke Une, saopćeno je iz resornog ministarstva.

- Izjava hrvatskog premijera Plenkovića o tome da je postignut dogovor sa Slovenijom da se nuklearni otpad iz "Krškog" neće odlagati na Čerkezovcu bar do 2028. i da će to relaksirati odnose Hrvatske i BiH, samo je podstrek nama da pojačamo napore i znak da smo na dobrom putu da u svojoj namjeri spriječimo Hrvatsku da nam na granici izgradi nuklearni objekat - naveo je Vipotnik.

Na granici s BiH

On ističe da činjenica da je Hrvatska shvatila da je Trgovska gora uslov za relaksaciju odnosa dviju država značajan korak ka konačnoj pobjedi - potpunom odustajanju od Čerkezovca kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva niske i srednje radioaktivnosti.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da će Vipotnik sutra u 10:30 sati u Narodnoj skupštini RS održati konferenciju za novinare.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor, na samoj granici s BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.