POTPISAN MEMORANDUM

Saradnja SAD i Češke: Projekt obučavanja i certificiranja osoba sa invaliditetom u BiH za obavljanje poslova iz oblasti kibernetičke sigurnosti

Ovaj program pomoći će u jačanju okruženja kibernetičke sigurnosti u BiH korištenjem najboljeg resursa ove zemlje - njenih građana, rekao je Marfi

Marfi i Zrzavecky: Tokom potpisivanja Memoranduma. Ambasada SAD

N. Aj.

19.10.2023

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) i otpravnik poslova ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini Josef Zrzavecky potpisali su danas Memorandum o razumijevanju za proširenje saradnje u oblasti projekata pomoći Sjedinjenih Američkih Država i Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

U okviru ove proširene saradnje, Sjedinjene Države i Republika Češka koordinirat će i sarađivati na projektu obučavanja i certificiranja osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini za obavljanje poslove iz oblasti kibernetičke sigurnosti.

Nedostatak kvalificiranog osoblja

- U procesu saradnje Sjedinjenih Država i Republike Češke sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini na jačanju kibernetičke sigurnosti, identificirana je hitna potreba za dodatnim profesionalcima u ovoj rastućoj oblasti. Ovaj program pomoći pružit će priliku osobama sa invaliditetom da završe neophodnu obuku i dobiju certifikate za obavljanje poslova početnog nivoa u oblasti kibernetičke sigurnosti i započnu karijeru u oblasti s velikim potencijalom i dokazanim nedostatkom kvalificiranog osoblja. Program je prilika za ulaganje u nedovoljno iskorišteni segment talenata, razvoj radne snage u zemlji i ulaganje u buduće uspjehe, dok istovremeno pomaže da se razbije predodžba kako osobe s invaliditetom nisu konkurentne za obavljanje poslova 21. vijeka - naglašeno je u saopćenju.

Tokom cermonije potpisivanja, ambasador SAD Marfi je kazao: 

- Drago nam je što ćemo proširiti dugogodišnje partnerstvo Sjedinjenih Država sa Republikom Češkom ovdje u Bosni i Hercegovini. Ovaj program pomoći će u jačanju okruženja kibernetičke sigurnosti u BiH korištenjem najboljeg resursa ove zemlje – njenih građana. Radujemo se saradnji sa Ambasadom Republike Češke, našim partnerima koji će implementirati program i samim polaznicima, kako bismo podržali mrežu stručnjaka za kibernetičku sigurnost širom zemlje i popunili radna mjesta koja su otvorena upravo ovdje u Bosni i Hercegovini.

Primjer sinergije

Otpravnik poslova ambasade Republike Češke Zrzavecky je kazao:

- Ovaj projekt odličan je primjer sinergije prioriteta Vlade Republike Češke u našim razvojnim programima u Bosni i Hercegovini. Rad sa osobama sa invaliditetom je nešto na što smo fokusirani u ovoj zemlji više od 10 godina, jer one su njegov integralni dio koji doprinosi društvu kao cjelini. Kibernetička sigurnost je tema od velikog značaja i za nas. Na ovom putovanju ponosni smo što imamo partnera kao što je Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Ambasada SAD trenutno ima otvoren poziv za primanje aplikacija lokalnih organizacija za ovaj projekt. Sve zainteresirane strane mogu naći više informacija ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.