TURBULENTNO

Otkazana sjednica Kantonalne skupštine: Još ništa od Vlade HNK

KO SDA usaglasio prijedloge za tri resora, HDZ BiH zadržava šest pozicija

Skupština HNK: Nova ili stara vlast. Avaz

Meliha Smajkic

22.10.2023

Potpisivanje koalicijskog sporazuma nove većine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koju čine HDZ BiH, SDA i SDP, koje je bilo zakazano za sutra (ponedjeljak) je otkazano. 

Sjednica je bila zakazana uoči skupštinskog zasjedanja na kojem je trebala biti imenovana nova izvršna vlast.

Ustupanje resora

Međutim, nakon što je obznanjeno da je SDA pristala na ustupanje resora pravosuđa NES-u, a koji su trebali zajedno usaglasiti sa SDP-om, cijela priča o uspostavi vlasti je pod velikim upitnikom. Podsjetimo, iz SDP-a su iznosili za naš list da je njihov uvjet za učešće u vlasti sa HDZ-om i SDA bio taj da NES ne može biti dio buduće Vlade HNK.

Informacija o tome da je SDA pristala na to da NES dobije jedno ministarstvo, potvrđena nam je iz samog vrha Kantonalnog odbora SDA.

Brojni članovi KO SDP-a HNK su bili revoltirani i neslužbeno iznosili da ih je SDA izigrala te da je potpisivanje sporazuma pod upitnikom. Iz SDP-a su zatražili službeno izjašnjenje iz SDA i do objavljivanja ovog teksta nije bilo poznato šta im je prezentirano u vezi učešća NES-a u vlasti.

Ko su kandidati

Inače, na sjednici KO SDA su usaglašeni prijedlozi za tri resora koja im, po dogovoru sa SDP-om pripadaju. Tako je kandidat za ministra obrazovanja Adnan Velagić iz Konjica, za ministra finansija, Adil Šuta iz Mostara i za ministra građenja i prostornog uređenja,Bekir Isaković iz Stoca.

Kandidati SDP-a su prof. dr. Zanin Vejzović iz Mostara, koji bi trebao voditi resor privrede, dok bi Emil Balavac iz Jablanice trebao biti ministar trgovine, turizma i okoliša.

Zvaničnih izjava ni iz SDA ni SDP-a nije bilo, a za sutra je bila zakazana i pres-konferencija koja je također odgođena.

Također, ranije je dogovoreno da će HDZ BiH zadržati svoje dosadašnje pozicije. Uz premijersku poziciju, HDZ BiH tako pripada pet resora, unutrašnjih poslova, zdravstva, prometa i veza, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo za pitanja boraca/branitelja.

Buhač mandatarka

Mandat za sastav nove Vlade HNK trebala bi dobiti Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO-a i kćerka bivšeg čelnika KO HDZ BiH i uglednog biznismena, Rafaela Gagre. HDZ BiH službeno nije iznio imena za ministre, a špekuliralo se da su među njima Đuro Prkačin iz Stoca, Mario Jurica iz Čapljine, Ivo Bevanda iz Čitluka.

Vlada HNK već petu godinu „troši“  tzv. tehnički mandat

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.