SPREMNI DA PROTESTUJU

Sindikati u HNK : Kako se sa 300 KM može amortizirati udar inflacije

Predstavnici budžetskih korisnika traže 1.080 KM jednokratne pomoći

Sa današnje press konferencije. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

30.11.2022

Predstavnici budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu traže od Kantonalne vlade, umjesto 300 KM, isplatu punog iznosa od 1.080 KM jednokratne pomoći.


Tražili sastanak s predstavnicima Vlade HNK

Samo s punim iznosom, kazali su predstavnici sindikalnih organizacija u HNK na današnjoj press konferenciji, njihovi uposlenici će biti zadovoljni.

Naveli su kako su prije 15 dana tražili sastanak s predstavnicima Vlade HNK kako bi razgovarali o ovom problemu, kao i svim drugim kojima su opterećeni, međutim, sa druge strane, istaknuli su, nije bilo odgovora.

- Za taj iznos od 300 KM nam je rečeno da se može izdvojiti bez rebalansa, međutim, trenutno se radi na rebalansu i, stoga, reagujemo, jer budžet je nikad puniji. U drugim kantonima, a da ne govorimo u uposlenicima koji plaću primaju iz federalnog budžeta, uplaćen je puni iznos, pa nam ovaj od 300 KM djeluje ponižavajući - rekla je Edina Čomić, predsjednica Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNK.


Inflacija je preko 20 posto

Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja HNK je naveo da je odlukom Federalne vlade preporučen iznos od 1.080 KM kako bi se amortizirao udar nezapamćene inflacije.

- Sa 300 KM se ne amortizira ništa. Inflacija je preko 20 posto. Sve je jako poskupjelo, od hrane do goriva i sve to pogađa naše radnike. Ako se ne poveća ovaj iznos, mi smo spremni na proteste - rekao je on, dok je Edin Sarajlić iz KO SSS HNK poručio kako samo traže da im se vrati ono što su upumpali u budžet.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK rekao je da će, ako Vlada HNK, ne promijeni odluku, najvjerovatnije, odgovoriti štrajkom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.