FORMIRANJE VLASTI

Zalihić: SDA mora odlučiti jesu li im bitniji građani HNK ili NES

Priča o NES-u se pojavila prvi put za vikend

Zalihić: Zajednički resor. Avaz

Meliha Smajkic

23.10.2023

U Kantonalnom odboru SDP-a su odlučni u tome da neće biti dio buduće izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ako u SDA nastave insistirati na tome da jedan resor pripadne NES-u.

Podsjetimo, potpisivanje koalicijskog sporazuma između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a, koje je bilo zakazano za danas, kao i sjednica Skupštine HNK na kojoj je trebala biti potvrđena nova Vlada HNK odgođeno je nakon što je obznanjeno da će SDA ustupiti jedno ministarsko mjesto NES-u. 

Štaviše, radilo se o resoru pravosuđa koji su zajednički trebali usaglasiti SDA i SDP.

Ta informacija jučer je podigla veliku buru u javnosti, a sinoć je održan sastanak rukovodstava SDA i SDP-a.

- Bilo je potpuno neozbiljno da SDA nekoliko sati prije održavanja Skupštine HNK ponudi ime kandidata, koji je za nas tokom cijelih pregovora bio neprihvatljiv i nepotreban partner- izjavio je Arman Zalihić, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK.

Ustvrdio je da najava o uvođenja NES-a u Vladu HNK nije bilo.

- Sve vrijeme smo komunicirali na način da taj resor mora biti zajednički, a prvi put priča o NES-u se pojavila za vikend pred sjednicu Skupštine. Pretpostavljam da je direktiva o tome došla s viših razina vlasti zbog njihove saradnje na drugim razinama vlasti. 

Ali, nama je u ovom kantonu NES neprihvatljiv i oni će to morati usaglašavati unutar svoje stranke. Imaju situaciju da moraju odlučiti je li im bitnija Vlada Kantona i građani HNK ili nekakav partner, koji ima jednog zastupnika u Skupštini i koji je nikakav faktor u HNK i koji ima negativnu i kontaminiranu priču i teret takve priče nose na svojim leđima - naglasio je Zalihić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.