TURBULENCIJE

Nova Vlada „u zraku“: Odustaje li SDP od vlasti u HNK?

U SDA pristali da jedan resor daju NES-u

Zgrada Skupština HNK: Za sutra najavljeno potpisivanje koalicijskog sporazuma. Avaz

Meliha Smajkic

22.10.2023

Potpisivanje koalicijskog sporazuma nove većine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koju čine HDZ BiH, SDA i SDP, a koje je zakazano za sutra, 23.oktobra, pod velikim je upitnikom.

Iako je, gotovo, bilo izvjesno da će HNK sutra, kada je zakazana sjednica Kantonalne skupštine, nakon više od godinu dobiti novu izvršnu vlast, ipak, prema posljednjim informacijama, prilično je moguće da će Vlada HNK na čelu s Nevenkom Hercegom nastaviti „trošiti“ tzv. tehnički mandat u kojem se nalazi već petu godinu.

Izigran dogovor

Tako je na samom kraju ove „slagalice“, a nakon niza raznih kombinacija i preslagivanja između političkih aktera, dogovor između ove tri stranke, praktično, izigran, jer su u SDA, tokom višesatne sjednice njihovog Kantonalnog odbora,koja je sinoć održana , pristali na to da jedan resor ustupe NES-u!

To nam je potvrđeno iz KO SDA HNK, a kako nam je neslužbeno rečeno, objašnjenje za to, uprkos protivljenju brojnih članova, ogledalo se u partnerskim odnosima između te dvije stranke u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Sporna odluka

Vijest o tome da je SDA ustupila jedno ministarsko mjesto NES-u, u SDP-u su dočekali u nevjerici i u šoku. Iz SDP-a su, a nakon što su, u vezi zajedničkog učešća u vlasti, postigli dogovor sa SDA, iznosili u javnost to kako je njihov uvjet bio da NES ne može biti dio buduće Vlade. Pogotovo, revoltirani su time da je SDA pristala NES-u ustupiti resor pravosuđa, koji su zajednički trebali usaglasiti, kako je to dogovoreno tokom raspodjele ministarstava. Inače, ta pozicija bi trebala pripasti predstavniku iz reda srpskog naroda.

Kako saznajemo, brojni članovi SDP-a u HNK zalažu se za to da se odbaci dogovor sa SDA, uz obrazloženje: „Ako ćemo davati da nam lisica čuva koke i očekivati jaja, onda smo ili glupi ili pokvareni“.

Upitna podrška pojedinih članova SDA

Također, saznajemo da je, ako sutra dođe, uopće, do skupštinskog zasjedanja, na kojem bi trebala biti potvrđena nova Vlada, upitna podrška i pojedinih članova SDA.

Naime, sjednica Kantonalnog odbora SDA,održana je, prije svega, zbog usaglašavanja predloženih kandidata za ministre. Ranije je dogovoreno da će za ministra građenja i prostornog uređenja biti predložen Bekir Isaković iz Stoca, međutim, velike su varnice iskrile na relaciji između gradskih odbora Mostara i Konjica i kantonalnog odbora SDA zbog kandidata za ministre finansija i obrazovanja.

Dok se rukovodstvo KO SDA zalagalo za to da na tim pozicijama ostanu Adnan Faladžić i Rašid Hadžović, dotle su se stranačke organizacije Mostara i Konjica, skoro, jednoglasno, zalagale za nova imena, a po uzoru na partnere iz HDZ-a BiH.

Iako su u igri bila brojna imena, ipak, na kraju je odlučeno da za ministra obrazovanja bude predložen prof.Adnan Velagić, koji je bio ranije u BPS-u, a kojeg je delegirao Gradski odbor Konjic, dok je Adil Šuta ispred Gradskog odbora SDA predložen za ministra finansija.

Poznati kandidati

S druge strane, kandidati SDP-a se odavno znaju, a to su prof.dr.Zanin Vejzović iz Mostara, koji bi trebao voditi resor privrede,dok bi Emil Balavac iz Jablanice trebao biti ministar trgovine, turizma i okoliša.

Također, ranije je dogovoreno da će HDZ BiH zadržati svoje dosadašnje pozicije. Uz premijersku poziciju, HDZ BiH tako pripada pet ministarstava. To su ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo zdravstva, ministarstvo prometa i veza, ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo za pitanja boraca/branitelja.

Mandat za sastav nove Vlade HNK trebala bi dobiti Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO-a i kćerka bivšeg čelnika KO HDZ BiH i uglednog biznismena, Rafaela Gagre. HDZ BiH službeno nije iznio imena za ministre, a špekuliralo se da su među njima Đuro Prkačin iz Stoca, Mario Jurica iz Čapljine, Ivo Bevanda iz Čitluka.

Inače, u Skupštini HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, DF i HRS po dva te NES i NiP po jednog. Za podršku novoj vladi neophodna je dvotrećinska većina,odnosno, podrška 20 zastupnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.