PREMIJER FBIH

Nikšić o rebalansu budžeta FBiH: Nažalost, to se neće riješiti jednokratnim akcijama

Zbog manjka novca u Fondu solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine hitno pokrenuta procedura

Nermin Nikšić. N. Šaljić / Avaz

N. H.

25.10.2023

Vladfa je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog rebalansa budžeta FBiH, zbog manjka novca u Fondu solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine. 

Tim povodom se na društvenim mrežama oglasio federalni premijer Nermin Nikšić.

- Na taj način želimo ublažiti problem nedostatka novca u Fondu solidarnosti FBiH. To je problem koji zahtijeva hitno rješavanje jer se radi o finansiranju liječenja najtežih oboljenja, osoba kojima svaki dan odgađanja može biti presudan. 

Nažalost to je pitanje koje se neće riješiti ovakvim jednokratnim akcijama, ali s druge strane pokazuje da smo ga prepoznali i da smo u dogovoru s predstavnicima tih udruženja na tragu sistemskog rješenja za sljedeću godinu. 

Vlada Federacije je Kantonalnim vladama i kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, koji su ostvarili suficit, uputila inicijativu i pozvala ih da se pridruže naporima u rješavanju problema liječenja pacijenata oboljelih od karcinoma i osiguraju dio novca potrebnog za njihovo liječenje do kraja godine. 

Dodatni razlozi za rebalans budžeta uključuju usklađivanje budžeta vezano za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, potrebe za dodatnim novcem u primjeni Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH kao i Odluke o vanrednom usklađivanju penzija za 3,9 posto koja se primjenjuje od maja ove godine, poručio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.