"AVAZ" SAZNAJE

Nije samo dionica Vranduk – Ponirak pod lupom istražitelja: Tužilaštvo istražuje "Autoceste FBiH"!

Troškovi dionice iznosili 73.804.435 eura, a urađeno je gotovo 2,5 od ukupnih 5,3 kilometra

Probijeni rokovi. Autoceste FBiH

Meliha Smajkic

30.10.2023

Dok se u narednom periodu najavljuje snažan zamah na izgradnji autoceste Koridora 5C, dotle su predviđeni rokovi za završetak radova na brojnim dionicama debelo probijeni.

Jedna od njih je i Vranduk – Ponirak, u blizini Zenice, koja je trebala biti okončana do avgusta 2021. godine, s tunelom te po dva mosta i vijadukta, a vrijednost ugovora iznosila je 76,5 miliona eura.

Suspenzija radova

Međutim, kao što je poznato, umjesto završetka tog projekta, u međuvremenu su, tačnije 22. avgusta, radovi na jednom od najvećih gradilišta na Koridoru 5C privremeno suspendirani. Odluka o suspenziji radova je, kako nam je potvrđeno, i dalje na snazi.

- Poduzimaju se sve aktivnosti kako bi se gradnja nastavila u što skorijem periodu - rekli su nam iz „Autocesta FBiH“.

U međuvremenu, izgradnja ove dionice je pod lupom istražitelja Federalne uprave policije (FUP), a nakon što je u Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona pristigla krivična prijava o navodnim nezakonitostima u izgradnji. Radi se o radnjama bivše Uprave „Autocesta FBiH“ predvođene Elmedinom Voloderom.

- Troškovi na ovoj dionici na dan 31. decembar 2022. godine za realizaciju projekta iznosili su 73.804.435 eura, a urađeno je gotovo 2,5 od ukupnih 5,3 kilometra. Dešavaju se izmjene na projektima radi neadekvatnog prvobitnog projektiranja, što iziskuje dodatna zaduženja, a što za posljedicu ima eskaliranje troškova i probijanje rokova izgradnje - navedeno je, između ostalog, u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Nalog FUP-u

U Tužilaštvu HNK su formirali predmet zbog neregularnosti radova na dionici Koridora 5C Vranduk – Ponirak.

Postupajući tužilac Tužilaštva HNK je izvršio analizu spisa te je, prema zahtjevu tužioca, zatraženo od Federalne uprave policije Sarajevo da poduzmu određene istražne radnje iz svoje nadležnosti i da izvrše provjere navoda iz prijave, kao i analizu dostavljene dokumentacije i druge operativne i istražne radnje, a sve s ciljem utvrđivanja pravilnog činjeničnog stanja i prikupljanja materijalnih dokaza - odgovorili su nam iz Tužilaštva HNK.

Tri krivične prijave

Međutim, saznajemo da ovaj predmet, koji se po svom sadržaju odnosi na „Autoceste FBiH“, nije usamljen.

- Možemo vas obavijestiti da je Tužilaštvo HNK zaprimilo još tri krivične prijave koje se odnose na eventualno počinjene nezakonitosti od ranijih uprava JP „Autoceste FBiH“, te da su po tim prijavama također formirani predmeti i da je rad u tim predmetima u toku - odgovorili su nam iz Tužilaštva HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.