JESU LI ZAPLJENE USPORILE

Borba protiv crnog tržišta duhana: BiH i dalje gubi mnogo novca, radi se o stotinama miliona KM

Aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine akciznih proizvoda nisu smanjene, što potvrđuju podaci o oduzetom duhanu i cigaretama, kazali su iz UIO

Oduzeti duhan koji se trebao plasirati na crno tržište. UIO

31.10.2023

Crno tržište duhana i duhanskih proizvoda u BiH i dalje predstavlja veliki problem. U medijskim izjavama 2021. godine direktor SIPA-e Darko Ćulum naglasio je da je crno tržište duhana i duhanskih proizvoda ozbiljan problem i rekao da su pojedine pretpostavke pokazale da BiH izgubi jedan budžet godišnje zbog neplaćenih nameta. Obećao je da će prioritet policijske agencije na čijem je čelu biti borba protiv švercera.

Akcije i pretresi

Do danas SIPA je izvršila veliki broj zapljena. U prošloj godini policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 18. avgusta 2022., na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog Brijega i Ilijaša realizirali su operativnu akciju „Regina“ i pretresli stambene objekte, osobe i pokretne stvari na osam lokacija.

U akciji je uhapšeno sedam osoba, a prilikom pretresa zaplijenjeni su: 8.260 kutija cigareta bez akcizne markice, 385 PVC vrećica napunjenih rezanim duhanom težine oko 0,5 kilograma, 30 kilograma rezanog duhana, pet paketa filtera za cigarete, tri punilice za cigarete, deset mobilnih telefona s pripadajućim SIM karticama.

Ove godine, u nastavku operativne akcije „Regina“, 22. marta, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Konjica uhapsili su dvije osobe. Ovom prilikom je zaplijenjeno više od 1.000 kutija cigareta bez akcizne markice.

Kada se sve sumira, vidno je da je šverc vrlo aktivan, a činjenice govore da BiH gubi mnogo novca zbog crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Radi se o stotinama miliona KM koje bi mogle biti iskorištene za različite potrebe građana, od zdravstva, školstva, pa sve do jačanja infrastrukture i samim tim privrede.

Da su pojačane aktivnosti u ovom segmentu neophodne, može se zaključiti i iz rezultata nedavno provedenog istraživanja Agencije za ispitivanje javnog mnijenja IPSOS, koji su ukazali na rast ilegalne prodaje rezanog duhana u 2022. za 25 posto u odnosu na 2021. i gotovo za 40 posto u odnosu na 2020. Bez obzira na značajne rezultate državnih agencija u proteklom periodu u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta, očito je da je potrebno pojačati broj akcija zapljena, imajući u vidu drastičan porast šverca rezanim duhanom.

Zajedničke akcije

Također, oporavak tržišta koji je zabilježen u 2022. godini velikim dijelom je posljedica odluke Vlade Crne Gore da zabrani skladištenje cigareta u Luci Bar prošlog ljeta. Iz Luke Bar je švercovano u EU 20 posto od ukupnog ilegalnog prometa cigareta. Dakle, potrebno je i nastaviti regionalnu saradnju s ciljem pojačanih zajedničkih akcija zapljena duhana i duhanskih proizvoda.

- Aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine akciznih proizvoda nisu smanjene, što potvrđuju podaci o oduzetom duhanu i cigaretama. Održan je kontinuitet zapljena duhana i duhanskih prerađevina u posmatranom periodu, što se, između ostalog, može pripisati i aktivnostima UIO koje se u posljednje vrijeme intenzivno provode na suzbijanju nelegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina. UIO je u posmatranom periodu, planskim i sistematičnim pristupom i intenziviranjem aktivnosti na cjelokupnom području BiH ostvarila značajne rezultate i zapljene većih količina ovih roba - naveli su iz UIO.

Naime, UIO ulaže mnogo napora da se ilegalna prodaja predmetne robe smanji, te će i dalje kontinuirano provoditi aktivnosti na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina, a kako je to definirano u Programu rada UIO za 2023. godinu.

Podnesene prijave

- Podaci o rastu broja izdatih akciznih markica svakako pokazuju da se crno tržište duhana i cigareta u BiH kontinuirano smanjuje. U devet mjeseci 2023. godine UIO je izdao 206 miliona komada akciznih markica za obilježavanja duhana i cigareta, a u istom periodu 2022. izdato je 189 miliona komada. To predstavlja rast od gotovo devet posto – navode iz UIO te naglašavaju da je oduzimanje duhana i duhanskih prerađevina vršeno na cijelom području BiH.

 - Shodno krivičnom zakonodavstvu, u posmatranom periodu, Tužilaštvu BiH podnesena je ukupno 101 prijava o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, a istim je obuhvaćeno 106 fizičkih lica i 15 pravnih lica, s ukupnim iznosom prijavljene štete od 123.379.121,78KM, uz napomenu da je navedeno krivično djelo prijavljeno samostalno ili u vezi s drugim krivičnim djelima - kazali su iz UIO.

UIO u kontinuitetu ulaže napore na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH, što, između ostalog, predstavlja i jedan od prioriteta u njihovom radu.

Regionalna saradnja

O tome kako poboljšati saradnju s ciljem suzbijanja nezakonite trgovine razgovarano je i prošle godine, kada je, u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Serbia), u Crnoj Gori održana “Regionalna konferencija o suzbijanju nelegalne trgovine”, u kojoj su učestvovali predstavnici Crne Gore, BiH, Hrvatske i Srbije.

S ciljem jačanja saradnje ove godine su regionalni razgovori nastavljeni na “Regionalnoj konferenciji: Inovativni pristupi suzbijanju nelegalne trgovine”, koja je održana 17. i 18. oktobra u Crnoj Gori, također u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji.

Konferencija je organizirana u sklopu platforme za saradnju AmChamova u regionu, koja je ove godine obuhvatila AmCham Srbiju, AmCham Sjevernu Makedoniju, AmCham Bosnu i Hercegovinu i AmCham Crnu Goru.

U ime BiH, osim predstavnika UIOBiH, Tužilaštva BiH, entitetskih ministarstava finansija, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Tržišne inspekcije RS, entitetskih privrednih komora itd., panelisti su bili Ensad Korman, zamjenik direktora GPBiH, i Boris Filipović, rukovodilac Grupe za suzbijanje krijumčarenja UIOBiH, RC Tuzla.

Na konferenciji je zaključeno da efikasan sistem praćenja duhanskih proizvoda mora biti jednostavan za primjenu, prilagodljiv na izmjene, kao i da obuhvati digitalna rješenja, poput QR kodova koji bi bili implementirani u samom procesu proizvodnje, na pakovanjima proizvoda.

Pet osoba uhapšeno

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 17. oktobra 2023. na području Banje Luke realizirali operativnu akciju „King“, u okviru koje su pretreseni stambeni i poslovni objekti i pokretne stvari na šest lokacija.

Uhapšeno je pet osoba koje su provedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti: 83.566 kutija cigareta tržišne vrijednosti 417.830 KM, 331 kilogram rezanog duhana tržišne vrijednosti 6.634 KM i 1.823 kutije ručno motanih cigareta tržišne vrijednost 2.734 KM koje nisu obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje BiH, mašina za ručno motanje cigareta, dokumentacija, kao i drugi predmeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.