ISKLJUČILI NAS AMERIKANCI

Zvanične stranice institucija RS paralizirane: Sankcije, napad ili "dimna zavjesa"

Bilo kakvo poslovanje u današnjem svijetu iziskuje korištenje raznih alata i usluga koje pod sankcijama postaju nedostupne, ističe Redžić

Sankcije za RS. Screenshot

Alen Bajramovic

31.10.2023

Nakon što je portal Capital objavio informaciju da su institucije RS već danima virtualno paralizirane, elektronska komunikacija onemogućena, a službene web stranice nedostupne, premijer RS Radovan Višković je kazao da iza svega stoje Amerikanci.

- Isključili su nas Amerikanci. Iako imamo sve uplaćeno do februara 2025. godine, brutalno smo isključeni zbog sankcija koje su SAD uvele predsjedniku RS - kazao je Višković.

- Sankcije su moćan politički instrument, ali treba imati na umu da RS nije pod sankcijama. Pod sankcijama su pojedinci, par političkih organizacija i kompanije iz privatnog sektora. Samim tim, sankcije i posljedice istih ograničene su isključivo na ta pravna i fizička lica - kaže za "Avaz" IT stručnjak Senad Redžić.

Kao primjer navodi Alternativnu televiziju (ATV), koja jeste na američkoj crnoj listi.

- Ako su njihove web stranice hostirane na serverima u SAD-u ili koriste domenske usluge koje su pod američkom jurisdikcijom, iste bi mogle i vjerovatno hoće biti isključene. To važi i za pojedine marketing platforme poput Google Ads. To i objašnjava zašto ATV koristi domenu .rs (domena države Srbije) i hosting usluge kompanije iz Srbije. Na ovaj način izbjegavaju posljedice sankcija, bar u ovom trenutku - pojašnjava Redžić.

Senad Redžić. Avaz

Zato naš sagovornik ne vidi vezu između američkih sankcija i pada servisa institucija RS i očekuje da se o tome oglase i američke institucije.

- Međutim, to i dalje ne umanjuje moć sankcija. Bilo kakvo poslovanje u današnjem svijetu iziskuje korištenje raznih alata i usluga koje pod sankcijama postaju nedostupne. Ovo uveliko otežava svakodnevno funkcionisanje.

Iako govorimo o amerčikim sankcijama, važno je napomenuti da će mnoge kompanije u Evropi automatski prestati poslovati sa subjektima koji su na američkoj crnoj listi ili su pod američkim sankcijama. Ovo se događa iz nekoliko ključnih razloga, kao što je način na koji funkcioniše međunarodni finansijski sistem, ali i zbog reputacijskog i pravnog rizika kojem su izloženi - ističe Redžić.

Je li u konkretnom slučaju u pitanju paranoja, da li iza virtuelne paralize institucija zaista stoje Amerikanci, je li u pitanju ciljani cyber napad ili tek dimna zavjesa iza koje će institucije RS, umjesto dosadašnje .net, čiji je vlasnik američka kompanija, početi koristiti domenu .rs susjedne Srbije, bit će poznato ubrzo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.