NA DANAŠNJI DAN

Otvorena Gradska tržnica u Sarajevu

Danas je srijeda, 1. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 60 dana

Gradska tržnica u Sarajevu. startbih.ba

I.P./nadanasnjidan.net

1.11.2023

Na današnji dan 1895. godine, otvorena je Gradska tržnica u Sarajevu.

Zgrada tržnice nastala je kao potreba građana, kako bi se objedinila trgovina namirnicama koja je bila intenzivirana zbog izgradnje željezničke stanice. Projekt je izrađen 1894. godine naziva "Markthalle fur Sarajevo", a zgrada je bila gotova godinu kasnije.

Zgrada Gradske tržnice izgrađena je u neorenesansnom stilu i kao takva reprezentira jedno od vrednijih ostvarenja u toj kategoriji. U unutrašnjem prostoru, čelično-drvena, rešetkasta konstrukcija svoda, kao i podrumska hladnjača predstavljaju savremenu sliku rješavanja unutrašnjeg prostora. U auli je izrađen sat u stilu secesije, koji i danas postoji.

1500. - Rođen italijanski vajar i zlatar Benvenuto Čelini (Cellini). Njegova autobiografija "Život Benvenuta Čelinija, pisan vlastitom rukom" značajan je dokument za kulturnu historiju renesanse. Napisao je i "Traktat o vajarstvu". Radio je skulpture i reljefe velikog formata, poput "Perseja s glavom meduze", "Kozima Medičija", "Nimfe iz Fontenbloa".

1509. - Javnosti predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele koje je naslikao Mikelanđelo.

1755. - U Lisabonu tokom zemljotresa poginulo je najmanje 60.000 ljudi, a dvije trećine grada je razoreno.

1757. - Rođen italijanski vajar Antonio Kanova (Canova), najveći majstor italijanskog klasicizma, koji je utjecao na cjelokupno evropsko vajarstvo. Djela: "Amor i Psiha", "Paolina Borgeze kao Venera", "Persej", "Tri Gracije", spomenici papama Klementu Dvanaestom i Klementu Četrnaestom, Napoleonova bista.

1883. - Rođen srbijanski političar, matematičar i filozof Sima Marković, profesor Beogradskog univerziteta i vođa takozvane desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije.

1892. - Rođen ruski velemajstor i prvak svijeta u šahu Aleksandar Aleksandrovič Aljehin, jedan od najvećih u historiji šaha i jedini koji je umro kao svjetski prvak.

1897. - U italijanskom gradu Torinu osnovan Fudbalski Klub Juventus.

1928. - U Turskoj arapsko pismo zamijenjeno latinicom, što je bio dio prozapadnih reformi osnivača moderne Turske Mustafe Kemal-paše Ataturka.

1944. - Rođen Ibrahim Kajan, bosanskohercegovački književnik. Radio Zagreb emitirao je pet njegovih radiodrama, a Radio FBiH "Katarinu Kosaču – Posljednju večeru", koju je na scenu postavio Mostarski teatar mladih (2003), u režiji Seada Đulića i Tanje Miletić-Oručević, a potom kultno sarajevsko pozorište SARTR, u režiji Gradimira Gojera.

Od 2001. godine radio je kao pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, a potom kao profesor na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, gdje je jedno vrijeme bio i vršilac dužnosti dekana.

Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Društva hrvatskih pisaca, član P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, dopisni član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

1946. - Generalna skupština UN-a osnovala UNICEF (Međunarodni fond UN-a za pomoć djeci) radi pomaganja ugroženoj djeci u zemljama opustošenim u Drugom svjetskom ratu.

1949. - Objavljeno prvo izdanje njemačkih novina “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

1952. - Rođen Borisav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, srbijanski rok muzičar i pjesnik, te glavni vokal i tekstopisac rok grupe “Riblja čorba” od njenog osnivanja, 1978. godine.

1954. - Rođen Jasmin Stavros, pravog imena Milo Vasić, hrvatski pop pjevač.

1972. - Umro američki pisac Ezra Paund (Pound), jedan od utemeljivača pjesničke imažinističke škole. U Drugom svjetskom ratu bio je u službi propagande fašističke Italije, pa mu je 1945. suđeno, ali je proglašen ludim i 13 godina je proveo u ludnici. Njegovo remek-djelo "Cantos", izuzetno teško i složeno štivo, sastavljeno je od niza nezavisnih pjesama koje je objavljivao do smrti. Objavio je i više kritičkih knjiga: "Duh romantike", "Kritički eseji", "Kako da čitamo esej".

1973. - Rođena Ajšvarija Raj, indijska glumica i Miss svijeta 1994. godine.

1983. - Rođena Jelena Tomašević, jedna od najpopularnijih srbijanskih pop pjevačica.

1993. - Stupanjem na snagu Ugovora o Evropskoj uniji formalno uspostavljena Evropska unija.

1995. - U američkom gradu Dejton počeli pregovori o Bosni i Hercegovini, koji su trajali tri sedmice, do 21. novembra, nakon čega je dogovoren i potpisan Mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH. Glavni sudionici bili su Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, ambasador Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) i general Vesli Klark (Wesley Clark).

1998. - Utemeljen je Evropski sud za ljudska prava.

2001. - Umro Bekir Misirlić, bosanskohercegovački slikar i skulptor.

Cijeli život Misirlić je proveo u rodnoj Banjoj Luci, gdje se školovao i diplomirao lijepe umjetnosti na pedagoškoj akademiji. Od 1987. godine bio je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Radio je kao nastavnik u osmogodišnjoj školi i Gimnaziji, a zatim bio prvi direktor novoosnovane banjalučke Umjetničke galerije (1970-1973). Godine 1973., u Domu kulture radio je na organiziranju izložbi, te kao voditelj likovnih kurseva.

Dobitnik je velikog broja nagrada, a imao je 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te učestvovao sa svojim djelima u velikom broju kolektivnih izložbi. Grad Banja Luka je 2004. godine Bekiru Misirliću posthumno dodijelio Zlatnu plaketu.

Najpoznatija Misirlićeva djela su: "Ljubičasti kamen", "Stari kamen kraj prozora", "Bijela pregrada", "Mali dio bašte", "Znaci prošlosti, ulje na platnu" i "Bijela visoravan".

2008. - Preminula Ima Sumak (Yma Sumac), peruanska pjevačica. Tokom 1950-ih godina bila je jedna od najpoznatijih izvođača egzotične muzike u svijetu. Međunarodni uspjeh postigla je zbog svog ogromnog raspona glasa, koji je dosezao više od četiri oktave. Bila je sposobna pjevati u niskim baritonskim registrima, ali i tonove iznad prosjeka običnog soprana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.