OŠTRA REAKCIJA

Sindikat državnih službenika u FBiH: Sindikat FMUP-a odbija granski kolektivni ugovor

U slučaju sindikalne organizacije FMUP-a, Sindikat državnih službenika tvrdi da je u posljednjih pet godina više puta ponudio priliku za pridruženje

FMUP. Screenshot

N. Č.

2.11.2023

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) oštro je reagirao nakon tvrdnji da se policajcima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) i Federalne uprave policije (FUP) osporava pravo na granski kolektivni ugovor.

Precizno utvrđene organizacije

Prema navodima Sindikata, Statutom njihove organizacije, koji je ovjeren od Federalnog ministarstva pravde, precizno su utvrđene sindikalne organizacije koje su članice jedinog reprezentativnog Granskog sindikata za teritoriju FBiH. Granski kolektivni ugovor, tvrde iz Sindikata, već 33 godine obuhvata sve sindikalne organizacije koje su članice njihovog sindikata.

U slučaju sindikalne organizacije FMUP-a, Sindikat tvrdi da je u posljednjih pet godina više puta ponudio priliku za pridruženje Granskom sindikatu, kako bi učestvovali u pregovorima, ali ta ponuda nikada nije bila prihvaćena.

Sindikat ističe da su njihovom sindikatu formirane i postoje sindikalne organizacije državnih službenika i namještenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Unsko-sanskog kantona (USK). Nakon pridruženja njihovom sindikatu, tvrde da su uslovi rada poboljšani, primanja su povećana, a članovi aktivno učestvuju u pregovorima o kolektivnom ugovoru i zakonima koji se odnose na njihov sektor.

Poziv državnim službenicima

Sindikat poziva sve državne službenike i namještenike FMUP-a da se priključe njihovom sindikatu, ističući da su jedini Granski sindikat koji ima reprezentativnost za teritoriju FBiH i zastupa sve organe državne službe, sudske vlasti i javne ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ističući svoje poštovanje prema zakonodavstvu koje reguliše učešće sindikata u pregovorima, ovaj sindikat navodi da već duže vrijeme pregovara s vlastima kantona i Vladom Federacije BiH, kako bi poboljšao uslove rada za sve uposlenike organa uprave, sudske vlasti i javnih ustanova u FBiH.

Spor se, međutim, nastavlja, jer Sindikat tvrdi da ne postoji zakonsko uporište za zastupanje sindikalne organizacije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, posebno za uposlenike koji imaju status policajca. Sindikat ističe da bi dodavanje te sindikalne organizacije u njihov Kolektivni ugovor bilo nezakonito i ne bi dobilo potrebnu saglasnost Federalnog ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.