POSLALI JASNU PORUKU

Stojanović i Duraković potpisali zajedničku inicijativu za izmjene diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona

Potpredsjednici dvaju entiteta poslali su jasnu poruku da svaki građanin države, bez obzira koje je vjere i nacionalnosti, mora biti jednak

Igor Stojanović i Ćamil Duraković. Kabinet potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine

D. R.

3.11.2023

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković potpisali su zajedničku inicijativu za izmjene odredbi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje onemogućavaju građanima da se kandiduju za najveće političke funkcije u državi ukoliko se ne žele izjasniti o svojoj vjerskoj ili etničkoj pripadnosti ili zbog mjesta prebivališta.

Jednaka prava

Potpredsjednici dvaju entiteta poslali su jasnu poruku da svaki građanin države bez obzira koje je vjere, nacionalnosti ili gdje živi u Bosni i Hercegovini treba da je jednak i da ima jednaka prava.

- Ne postoji podjela među ljudima po granici unutar Bosne i Hercegovine pogotovo za ljude koji su spremni za poštovanje čovjeka, bez obzira koje je nacije i koje je vjere. Trenutno ustavno uređenje i Izborni zakon ne garantuju jednakopravnost za sve građane. Zbog toga, ova inicijativa ima značaj da svi oni koji budu donosili odluke o izmjeni Ustava i Izbornog zakona, vode računa o svakom čovjeku na svakom centimetru teritorije Bosne i Hercegovine. To je približavanje Evropskoj uniji i to je jedina garancija da će Bosna i Hercegovina biti usklađena sa svim evropskim normativima za koje se opredijelila - izjavio je Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Podržana inicijativa

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, istakao je: 

- U ovom jako složenom i napetom političkom stanju u Bosni i Hercegovini, kada svjedočimo destruktivnim politikama i nadasve nacionalističkim retorikama, Stojanović i ja šaljemo jasnu poruku našeg opredjeljenja - dok Bošnjaku i Hrvatu ne bude dobro u svakom dijelu Republike Srpske ili svakom Srbinu na svakom dijelu Federacije Bosne i Hercegovine, nikome u državi neće biti dobro.

Priroda ove inicijative je od ranije podržana od mnogih predstavnika političkih stranaka, a potvrđuju je i dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima protiv Bosne i Hercegovine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.