NEVJEROVATNO

Vlada RS putem fizičkog lica registrirala službeni domen

Osoba, čije ime nije navedeno na sajtu, zakupila je hosting i domen u Srbiji i platila to putem privatne kartice

Novi sajt Vlade RS registrovan je 26. oktobra. Avaz

Z. K.

4.11.2023

Službeni domen novog sajta Vlade Republike Srpske, koji je od prekjuče ponovo dostupan na domenu u Srbiji, registriralo je i zakupilo neimenovano fizičko lice, piše Capital.ba.

Ovu gotovo nevjerovatnu informaciju Capital je našao na sajtu RNIDS-a koji upravlja registrom nacionalnih internet domena Srbije .rs i .srb na kojem se jasno navodi da su registrant, te administrtivni i tehnički kontakti fizička lica, a ne zvanične organizacije jedne države ili njenog entiteta.

Fizičko lice

Ovo znači da je osoba, čije ime nije navedeno na sajtu, zakupila hosting i domen u Srbiji i platila to putem privatne kartice, a ne službeno, recimo, preko računa Vlade RS iz budžeta RS. Osim toga, ta osoba sada je vlasnik sajta Vlade RS koja je juče objavila i da ovo “jedina zvanična stranica Vlade RS”.

Razlog zbog kojeg je Vlada RS povjerila fizičkom licu zakup službenih stranica vjerovatno se krije u namjeri da se izbjegne davanje podataka o onome ko taj sajt namjerava da koristi.

- Kada zakupljujete nacionalni domen, morate sve pokriti službenom dokumentacijom, podacima o osnivaču, aktom osnivanja, JIB i PIB brojevima i tako dalje. Domen .rs i.srb su uglavnom namijenjeni za firme i pravna lica iz Srbije, a ne fizičkim licima, iako i oni mogu da ih zakupe. Ovako su premostili i izbjegli komplikacije koje sa sobom donosi osnivanje u ime organizacije, ali to je neozbiljno i nije bezbjedno - rekao je jedan IT stručnjak.

Inače, novi sajt Vlade RS registrovan je 26. oktobra, nekoliko dana nakon što su sajtovi Vlade RS, Predsjednika RS, Agencije za državnu službu RS i Inspektorata RS srušeni i obrisani kao da nisu ni postojali.

Ovo se dogodilo prije desetak dana i to kao posljedica sankcija o čemu se Vlada RS nije pravovremeno oglašavala, ostavaljajući javnost danima bez kanala za komunikaciju. Na novom sajtu Vlada RS navela je da je to jedina zvanična stranica, vjerovatno zato što su se pojavile druge, lažne.

Uspostavljena komunikacija

- Sve email adrese institucija RS nalazit će se na domenu .rs, čime će se ponovo uspostaviti komunikacija sa cjelokupnom javnošću. Ovom prilikom ističemo da su svi podaci Vlade sačuvani, ništa nije uništeno ili otuđeno i od danas sve funkcioniše, kao i prije blokade. Preko 3.000 stranica bit će prevedene na novi domen .rs do kraja sedmice, te će svi sajtovi institucija RS biti u funkciji - naveli su na sajtu Vlade RS.

Također, najavili su da će angažovati pravne stručnjake da pripreme tužbu protiv kompanije koja je bez najave i obavještenja onemogućila korištenje sajta Vlade RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.