ŽARKO LAKETA

Direktor Službe za poslove sa strancima: Šmit nije ušao u BiH kao diplomata UN-a

Laketa je izjavio da smo dozvolili da građanin Njemačke misli da je donio Zakon

Direktor Službe za poslove sa strancima, Žarko Laketa. SPS BiH

N. Č.

7.11.2023

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa prokomentarisao je boravak visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u Bosni i Hercegovini.

- Kristijan Šmit nije imenovan adekvatnom rezolucijom UN-a i samim tim nije visoki predstavnik. Rezolucija kaže: „Strane zahtijevaju postavljanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN“. Isti je granični prijelaz prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata Savezne Republike Njemačke a ne kao diplomata UN-a. Dozvolili smo da građanin Njemačke misli da je donio Zakon.

Zakon u ovoj državi donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament FBiH. Svojim neovlaštenim aktivnostima dovodi do urušavanja Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pošto svi smatraju da se mogu ponašati mimo Zakona, svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine će po Zakonu štiti interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika. Nećemo dozvoliti klasičnu zamjenu teza, nije dobro da se i mi, predstavnici iz RS, ne budemo ponašali po Zakonu jer trenutno smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum - naveo je Laketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.