VEOMA SLOŽENA OPERACIJA

Ambasador Halilović: Preko Katara i Egipta Bosna i Hercegovina spašava naše građane iz Gaze

Prvi korak u njihovom spašavanju učinio je bh. amabsador u Egiptu Sabit Subašić, sastavljaući spisak naših građana i njihovih bliskih srodnika

Semir Halilović. Youtube

N. Č.

8.11.2023

Ambasade Bosne i Hercegovine u Egiptu i Kataru, odnosno ambasadori Sabit Subašić i dr. Semir Halilović, glavni su akteri spašavanja naših građana iz Gaze. Njih 54 se, naime, nalaze u južnom dijelu Gaze i čekaju pomoć da napuste ovo ratom zahvaćeno područje. Prvi korak u njihovom spašavanju učinio je bh. amabsador u Egiptu Sabit Subašić, sastavljaući spisak naših građana i njihovih bliskih srodnika, te dostavljajući isti egipatskoj strani. Na prijelazu Rafah se, naime, očekuje njihov prelazak.

No, isti spisak i odobrenje za napuštanje Gaze bilo je potrebno dostaviti i Palestini što je, preko Katara, uradio bh. ambasador u Kataru dr. Semir Halilović. Nadalje, ambasador Halilović sada radi na tome da se, nakon napuštanja Gaze, naši državljani evakuiraju preko Države Katar u Bosnu i Hercegovinu te od vlasti Katara čeka za ovaj potez odobrenje. O ovoj teškoj političko-humanitarnoj operaciji razgovarali smo s ambasadorom Bosne i Hercegovineu Državi Katar nj.e. dr. Semirom Halilovićem.

- Radi se o izuzetno složenoj operaciji u kojoj je uključeno više država i aktera međunarodnog poretka, kao i aktera na terenu. Gospodin Sabit Subašić i ja preovlađujuće radimo na ovom poslu i nadam se uspjehu. On je uradio svoj veliki dio u Egiptu, potom ja svoj dio u Kataru i sada, uz Božiju pomoć, čekamo rezultate kojima se nadamo. Prije svega, moramo se kao država zahvaliti Kataru na pomoći koju jesu dali i onoj koju očekujemo u narednim danima, u vezi s izvlačenjem naših građana iz Gaze ka Sarajevu. Pomogli su nam ministri Države Katar nj.e. Lolwah Rasheed Al-Khater i šef njenog kabineta, kao i ministar nj.e. Muhamed bin Abdulaziz Al-Khulaifi i njegov kabinet. Moram ovdje istaći i veoma pozitivnu ulogu ambasadora Republike Hrvatske u Kataru, nj.e. generala Drage Lovrića koji je, kao rođeni Bosanac, prišao da pomogne Bosni i Hercegovini sa svojim prethodnim iskustvom izvlačenja građana Hrvatske iz Gaze. Uglavnom, sve potencijale koje imamo stavili smo u funkciju i očekujemo rezultat, ako Bog da. Najvažnije je da naši ljudi živi i zdravi stignu u Bosnu i Hercegovinu.Uradili smo sve što je u našoj moći - kazao je na kraju razgovora ambasador Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.