EVROPSKI PARLAMENTARAC

Picula: Nema opravdanja za potez Hamasa, ali EU mora djelovati protiv izraelskih napada na civile

Neotuđivo pravo Izraela na obranu, utemeljeno u međunarodnom pravu, ne može biti opravdanje za njihove nediskriminatorne napade na Gazu, poručio je

Picula: Podržavamo apel za humanitarno primirje. Facebook

Al. B.

8.11.2023

Za terorističke napade Hamasa na izraelske civile 7. oktobra nema opravdanja i tražimo da Hamas odmah i bezuvjetno pusti sve izraelske taoce, naveo je zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula.

Međutim, Picula je naveo kako EU isto tako mora hitno djelovati protiv izraelskih napada na civilne ciljeve i civilnu infrastrukturu u Pojasu Gaze, uz koje dolaze goleme ljudske žrtve.

- Neotuđivo pravo Izraela na obranu, utemeljeno u međunarodnom pravu, ne može biti opravdanje za njihove nediskriminatorne napade na Gazu.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Gazi je u napadima izraelskih snaga uništeno ili oštećeno 45 posto svih kuća, prognano 1,5 milijuna ljudi i ubijeno njih preko deset tisuća, od kojih 67 posto djece i žena.

Podržavamo apel generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Gueterres) za humanitarno primirje, te tražimo da se EU angažira na pronalasku trajnog mirnog rješenja koje uključuje dvije države, istaknuo sam u govoru na današnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta - poručio je Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.