VANREDNA SJEDNICA

Član AFET-a Tonino Picula za "Avaz": Nijedan euro za teroriste, ali cijeli palestinski narod ne može biti žrtva onoga što oni rade

Evropska unija mora imati jasne stavove i kriterije, da se s Hamasom, Hezbolahom i sa svima, ako su i postojale, prekinu sve veze putem fondova

Tonino Picula. Grgo Jelavic / PIXSELL

Alen Bajramovic

10.10.2023

Zbog eskalacije rata na Bliskom istoku vanrednu sjednicu danas je održao Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET). Zastupnik Evropskog parlamenta i član Odbora, Tonino Picula kaže za „Avaz“ da je ova tema otvorena, da će Evropski parlament intenzivno raditi po ovom pitanju, te za narednu sedmicu najavljuje i plenarnu sjednicu u Strazburu, na kojoj bi trebala biti usvojena i rezolucija o stanju na Bliskom istoku.

- Mi insistiramo da nijedan euro, nijedan cent na Bliskom istoku ne može više ići onima koji otvoreno zagovaraju terorističke akcije i koji ih izvode. Tu Evropska unija mora imati jasne stavove i kriterije, da se s Hamasom, Hezbolahom i sa svima, ako su i postojale, prekinu sve veze putem fondova. S druge strane, rekli smo da cijeli palestinski narod ne može biti žrtva ovoga što rade teroristi, da ne može doći u pitanje finansiranje Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Zapadna obala je također prostor koji ovisi o međunarodnoj pomoći i tražimo da se o tome, vrlo jasno, izjasne i Borell (Josep, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku), a pogotovo Varhelji (Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje) koji je bio vrlo ambivalentan u jučerašnjoj izjavi – kazao je Picula za "Avaz".

Dok broj žrtava raste iz sata u sat, reporteri iz Gaze javljaju o punim bolnicama i mrtvačnicama, Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je na uspostavu humanitarnog koridora, a međunarodne organizacije najavljuju humanitarnu katastrofu.

- U ovom trenutku teško je predvidjeti brz kraj otvorenog vojnog sukoba. Mislim da će to samo eskalirati. Sila znamo šta je, ona može samo isprovocirati odgovor silom – kaže Tonino Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.