KO JE KRIV

Nezakonito čuvanje penzionera Bakira državu koštalo više od 90.000 KM

Od 16. februara izgubio je pravo na policijsku pratnju i 24-satno osiguranje, ali je i dalje koristio državno osiguranje, koje mu je plaćao narod

Izetbegović: Hljeba preko pogače. Pixsell

Miralem  Aščić

9.11.2023

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održao je 16. februara ove godine konstituirajuću sjednicu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Doma.

Od toga dana Bakir Izetbegović, šef SDA, ostao je bez državne pozicije i zvanično otišao u opoziciju.

Uručenje akta

No, ono što je najznačajnije, od toga dana, tačnije 16. februara, Bakir više nije imao pravo na policijsku pratnju i 24-satno osiguranje, što mu je dotad zakon omogućavao.

Ono mu je, međutim, ukinuto tek prekjučer, 7. novembra, nakon što je „Avaz“ objavio vijest da su policajci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH koji su čuvali njegovu kuću na Poljinama zabranili kuririma KCUS-a da Sebiji uruče akt o smjeni s čela ove zdravstvene ustanove.

Izetbegović je skoro devet mjeseci, iako u penziji, nezakonito koristio policijsku zaštitu koja mu je plaćana iz budžeta, dakle narodnim novcem! Ustvari, plaćeni budžetskim parama, pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH čuvali su Izetbegoviće.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je ukinula pratnju Bakiru, jučer su nam rekli da nisu u mogućnosti odgovoriti na pitanje koliko je osoba čuvalo lidera SDA, jer je riječ o „operativnom podatku“, ali saznajemo da je riječ o petorici policijskih službenika.

Trojica koja su u tri smjene bila angažirana na osiguranju kuće i dvojica koja su, također u smjenama, uvijek bila uz Izetbegovića.

Ogromna cifra

U prosjeku, plaća službenika DKPT-a iznosi 1.300 KM, dok osobe koje su višeg ranga, „tjelohranitelji“ primaju skoro 2.000 KM.

S doprinosima, niži službenik dobije oko 1.700 KM, a viši oko 2.600 KM mjesečno, zavisno od godina staža.

S obzirom na to da su Bakira čuvala petorica službenika, s primanjima višim od 2.600 KM, jasno je da su za devet mjeseci utrošene desetine hiljada maraka na njihove plaće. Mjesečna plaća za dvojicu “tjelohranitelja” iznosila je oko 5.200 KM, a za trojicu službenika 5.100 KM. Za devet mjeseci je, dakle, iz budžeta za Bakirovo osiguranje utrošeno skoro 93.000 KM! 

Magazinović traži sve podatke

Državni parlamentarac Saša Magazinović rekao nam je jučer da će tražiti od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela sve podatke o tome koliko državu godišnje košta policijska pratnja. I za osobe koje imaju pravo, ali i one kojima se naknadno dodijeli, a osnovu procjena o ugroženosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.