NEDOSLJEDNOSTI

Čeka se na formiranje nove vlade: Zašto Izetbegović u HNK insistira na NES-u, ali ne i DF-u

SDP-u je NES neprihvatljiv kao partner, pogotovo jer je riječ o organizaciji kojom upravlja kompromitirani Anel Kljako

Skupština HNK: Ko će doći do 20 ruku. Avaz - Armin Durgut / PIXSELL

8.11.2023

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u toku su pregovori za formiranje Kantonalne vlade. S obzirom na to da je Vlada HNK u tehničkom mandatu već pet godina ovaj proces je donio brojne preokrete, a problem predstavlja i to što je u Skupštini HNK, za razliku od drugih kantona, potrebna dvotrećinska većina.

Prvo je napravljen blok koji su činili Narod i Pravda, SDP i DF i oni su bili na korak od formiranja vlasti bez SDA. No, intervencijom viših stranačkih organa DF-a, oni su u posljednji tren odlučili da se predomisle i saopćili da neće biti više dio tog bloka.

Izborne prevare

Tako je SDA ponovo ušla u igru i matematički nije moguće formirati vlast ukoliko dio nje ne budu NES, DF ili HRS koji je opozicija HDZ-u na svim nivoima vlasti.

Nakon toga su pregovore počeli SDA, SDP i HDZ BiH i činilo se da je riješeno formiranje Vlade. No, u posljednji tren SDA je pokušala da izigra dogovor i da ubaci u Vladu jednog ministra iz NES-a i to u u resoru pravde, gdje je dogovoreno da će SDA i SDP zajedno predložiti ministra.

SDP-u je NES neprihvatljiv kao partner, pogotovo jer je riječ o organizaciji kojom upravlja kompromitirani Anel Kljako, koji je ranije spominjan kao kandidat za federalnog ministra, čemu se tada SDP jasno usprotivio, jer je riječ o osobi koja se veže za izborne prevare.

Na kraju se u ove procese uključio i Bakir Izetbegović, koji je kazao da ne vidi problem u tome da NES dobije jedno ministarstvo, pogotovo jer su partneri njima i na drugim nivoima vlasti. No, ono što je interesantno je to da je i DF partner SDA na svim nivoima, a Bakir Izetbegović ih nije spominjao kao mogućeg partnera. DF-ov kapacitet u HNK je i veći, jer oni imaju dva zastupnika, a NES samo jednog, pa stoga nije jasno čemu toliko insistiranje na njima.

Brojne nepravde

- Ukoliko Narodni evropski savez ne bude dio nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, to bi ugrozilo ukupne odnose ove partije i Stranke demokratske akcije – rekao je Ogrešević u gostovanju na N1.

Očito je da sada Nermin Ogrešević ucjenjuje Bakira Izetbegovića ubacivanjem u Vladu HNK ili će u suprotnom odustati od partnerstva s njima na svim nivoima. Na drugoj strani, od DF-a je već postala navika da bespogovorno podržavaju SDA bez obzira na sve nepravde koje prema njima čine.

"Patriotski blok"

Ipak, takav odnos Bakira Izetbegovića prema partnerima pokazuje zašto je većina stranaka protiv bilo kakve saradnje sa SDA. Ono što će biti dodatno interesantno je i to da li će Izetbegoviću biti preča vlast od odnosa s partnerima ukoliko SDP još jednom bude izričit u tome da NES neće biti dio vlasti. Okupljanje tzv. „patriotskog bloka“ bi Izetbegoviću moglo propasti i prije početka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.