FORMIRANJE VLASTI

Nema dogovora za novu vladu HNK, ali ima optimizma

Iz HDZ-a BiH održali sastanak sa SDP-om, a potom sa SDA

Skupština HNK. M. Smajkić

Meliha Smajkic

15.9.2023

Ni nakon današnjeg novog kruga pregovora u vezi s formiranjem izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konkretnog dogovora između političkih aktera nema. Međutim, ima optimizma da će HNK u narednim danima dobiti novu izvršnu vlast i da će, napokon, biti stavljena tačka na takozvani drugi tehnički mandat u kojem se nalazi Vlada na čelu s premijerom, Nevenkom Hercegom.

Iako su umjesto jednog održana dva sastanka, budući da SDP-u nije odgovarao format koji su predložili iz HDZ-a BiH, gdje su trebali biti zajedno za stolom sa SDA, ipak, nakon dužeg zastoja, pregovarački proces je, ponovo, otvoren.

Tako su iz HDZ-a BiH, nakon SDP-a, u zgradi Kantonalne skupštine u poslijepodnevnim satima održali sastanak s čelnicima KO SDA HNK.

Ludvig Letica. M. Smajkić

Ludvig Letica , predsjednik KO HDZ BiH HNK je novinarima kazao da su sastanci bili vrlo konstruktivni te da su približeni stavovi , kako je naveo, i programski i matematički.

- Svi znate da nam treba dvotrećinska trećina i vjerujem da smo na tragu da će se preko vikenda konačno sve ovo isfinalizirati i završiti ova trakavica koja dugo traje. U interesu pregovora koje vodimo ne bih davao nikakve kalkulacije - kratko je kazao Letica.

Predsjednik KO SDA HNK, Edin Mušić kazao je kako je postignut solidan stepen usaglašenih stvari.

- Ovaj proces koji je, ponovo, započeo bit će nastavljen narednih dana u smislu postizanja jedne programske i matematičke definicije za formiranje nove vlade - poručio je Mušić.

Podsjetimo, Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a je kazao danas da HDZ BiH, kao pobjednik u ovom kantonu, diktira pregovore i okuplja novu većinu za sastav nove vlade.

- Bio bih najsretniji da je to SDP, međutim, mi sa tri ruke, zaista, nemamo taj kapacitet u Skupštini, ali imamo principe od kojih nećemo odustati - naglasio je Lulić.

U Skupštini HNK HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS dva i DF po dva, a NiP i NES po jednog. Navodno, u slučaju nepostizanja dogovora u vezi nove vlade u narednih 15-tak dana, moguća je reakcija OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.