KOMENTAR DANA

Vlada ni na nebu ni na zemlji

Nije isključeno da se “as” krije u redovima DF-a

Građani bi opet mogli svjedočiti mukotrpnim pregovorima. Avaz

Meliha Smajkic

28.10.2023

Na jugu BiH ništa novo. Cijela priča o uspostavi izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vraćena je na početak. Pregovori između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a su propali. Trakavica u vezi s formiranjem nove Vlade HNK je nastavljena nakon svojevrsnog obrata, kada je, izgleda, iz samog vrha SDA stigla uputa da se u vlast uvede NES, a što je dovelo do povlačenja SDP-a.

Tako bi građani HNK ponovo mogli svjedočiti mukotrpnim pregovorima ako se cijela stvar ne riješi, kako se to opet „kuha“ u Sarajevu, kao koalicija četvorke.

S jedne strane je to HDZ BiH, bez kojeg se ne može jer imaju 11 mandata, a s druge bi to bio blok SDA – NES – DF.

Kako god, opet je došlo vrijeme da se prebroje zastupnici u Kantonalnoj skupštini. Uz sedam zastupnika SDA i jednog NES-ovog koji se toj stranci drži za skute, nije isključeno to da se „as“ za potvrđivanje nove Vlade HNK krije u redovima DF-a, a koji je osvojio dva mandata.

Do tada i, eventualno, nekih drugih kombinacija koje bi se mogle naći „u bubnju“, ostaje Vlada s Nevenkom Hercegom na čelu. Kada je potvrđena, a bilo je to 23. septembra 2015. godine, resori su podijeljeni po principu „pola-pola“ između SDA i HDZ-a BiH, čiji su ministri i premijer zagazili debelo u devetu godinu vladavine.

Jedni ih zovu vlada u tzv. tehničkom mandatu, a drugi vlada za tekuća pitanja. U međuvremenu djeluju u krnjem sastavu, jer se jedan ministar iz SDA zbog zdravstvenog stanja skoro povukao, a drugi HDZ-ov je ponudio ostavku i praktično ne dolazi na svoje radno mjesto.

No i njima je počeo hod po mukama. Budžetske rezerve su prilično potrošene i zdravstveni radnici su zakazali opći štrajk. A građani? Oni, izgleda, imaju moć navikavanja na takve situacije. Samo su Mostarci čekali na zakonodavnu vlast više od 10 godina, pa što ne bi mogli i Stočani, Konjičani, Čapljinci, Neumljani ... na novu ekipu u Vladi HNK? Nema veze što je već jednom njihova izborna volja pregažena i što trenutna Vlada HNK nije odraz izbornih rezultata iz 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.