REAKCIJE

Hadrović iz Vašingtona za "Avaz": Pismo poslanika iz RS još jedan propali atak na međunarodnu poziciju države BiH

Ofanzivom se želi pokušati uticati na promjenu stavova pojedinih kongresmena i senatora spram Bosne i Hercegovine, ističe on

Adnan Hadrović. Fena

Alen Bajramovic

13.11.2023

Pismo poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, upućeno Kongresu i Senatu SAD-a, puno je neistina i perfidno osmišljenih spinova, koji imaju za cilj slabljenje pozicije BiH u SAD i EU. Ovo je za "Avaz" izjavio Adnan Hadrović, viši saradnik Instituta za globalni utjecaj iz Vašingtona, koji dodaje da je slanje pisma priprema terena lobističkim kućama i pravnicima.

- Oni su finasirani iz budžeta manjeg bh. entiteta, koji se, da podsjetim, puni novcem svih bh. poreskih obveznika. Imaju zadatak da lobiraju za RS, a protiv interesa BiH u SAD-u, da krenu u snažnu lobističku ofanzivu na Capitol Hillu - kaže Hadrović.

Izabran momenat

On dodaje da je momenat pažljivo izabran, dok se svijet bavi tragedijom u Gazi i kada je ova tragedija planetarnih razmjera i Ukrajinu, a kamoli BiH, potisnula u drugi plan.

- Ofanzivom se želi pokušati uticati na promjenu stavova pojedinih kongresmena i senatora spram Bosne i Hercegovine, zemlje koja baštini multietničke i multikonfesionalne vrijednosti i teži punopravnom članstvu u NATO-u i EU. Države koja je od samog osnivanja članica Koalicije za borbu protiv globalnog terorizma i ISIS-a i čije su Oružane snage veoma uspješno bile dio misija u Iraku i Afganistanu - ističe Hadrović za portal "Avaza".

Podsjeća državne parlamentarce iz RS da im je skoro kompletno rukovodstvo na crnim listama SAD-a i Velike Britanije, te ih pita zašto u svom pismu prešućuju da im se predsjednik partije i manjeg bh. entiteta sa Putinom sastaje svakih šest mjeseci.

Niz neistina

- Ovim pismom se, kroz niz neistina, porazi RS i Milorada Dodika na međunarodnoj sceni, jasno naglašeni u Mišljenju Evropske komisije ili izvještaju visokog predstavnika Kristijana Šmita upucenom Vijeću sigurnost UN-a, pokušavaju okrenuti u navodnu prednost.

Međutim, to će biti samo još jedan u nizu propalih pokušaja nasrtaja predstavnika RS na ustavno- pravni sistem i međunarodnu poziciju drzave BiH - zaključuje Hadrović za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.