NAKON SEDAM GODINA

Općinski sud Živinice: Danas izricanje presude u slučaju poginulih mladića na kopu "Dubrave"

Optuženi su Suad Zonić (60), Sakib Muhtarević (54), Sakib Halilčević (51), Asim Brčaninović (58), Nedim Šljivić (49) i Mirad Delić (50)

Sa održanih protesta. Anadolija

H. J. I.

14.11.2023

Na površinskom kopu "Dubrave" 21. februara 2015. godine Edin Herić (18), Alem Dedić (21), Reuf Alibašić (27) i Adel Šehić (26) izgubili su život prilikom katastrofalnih uslova rada prilikom utovara uglja u vozilo za transport. 

Oni su te večeri kada su poginuli, došli u unutrašnjost kopa kako bi izvukli ranije dogovoreni ugalj, tačnije kako bi ga utovarili na traktore. Riječ je o ilegalnoj aktivnosti, a u koju su, kako je to i istraga pokazala, učestvovali i zaposlenici Površinskog kopa Dubrave, koji djeluje u sklopu Rudnika uglja Kreka.

Danas, nakon sedam godina, šestorici osumnjičenih za ovu tragičnu nesreću u Općinskom sudu u Živinicama bit će izrečena kazna.

Podsjećamo, optuženi su optuženi Suad Zonić (60) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakib Muhtarević (54), rukovodilac PK Dubrave, Sakib Halilčević (51), tehnički rukovodilac PK Dubrave, Asim Brčaninović (58), rukovodilac Službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedim Šljivić (49), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirad Delić (50) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO PK Dubrave.

Njih Tužilaštvo TK tereti da se kao odgovorne osobe u različitim segmentima poslovanja Rudnika Kreka i Površinskog kopa Dubrave, u razdoblju od novembra 2014. do februara 2015. godine na esploatacijskom polju kopa, nisu pridržavali propisa o tehničkim pravilima prilikom izvođenja rudarskih radova i zaštitnih mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.