BIVŠI DIREKTOR AGENCIJE

Nelogičnosti u radu bivše uprave: Jakić platio izradu vodiča gotovo 20.000 KM, pa postao koautor

Novi direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić uputio prijavu nadležnim institucijama

Vinko Jakić. Avaz

S. Muhić

14.11.2023

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom uputila je prijavu nadležnim institucijama s pratećom dokumentacijom u vezi s ugovorom o pružanju usluga izrade i štampanja vodiča za edukacije.

„Dnevni avaz“ imao je uvid u dokumentaciju, u kojoj postoji niz nelogičnosti, a uglavnom se odnose na ulogu bivšeg direktora Agencije Vinka Jakića, kojeg je početkom avgusta ove godine smijenila Vlada Federacije BiH. Radi se o izradi vodiča „Oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom (principi, izvori prava, institucije, sudska praksa, komentari)“.

- Ugovor o autorskom djelu potpisali su bivši direktor Jakić i autor prof. dr. Veljko Trivun. Agencija je za izradu vodiča autoru na lični račun odmah, i prije urađenog posla, platila 13.262 KM, a nakon izrade vodiča, na dan smjene Jakića, on je potpisao ugovor o štampanju vrijedan 6.534 KM. Pod vrlo čudnim okolnostima, kao koautor je na vodiču potpisan Vinko Jakić. Dakle, tada kao direktor bio je naručilac izrade vodiča i on je s autorima potpisivao ugovore. Svi se pitamo kako je na kraju potpisan kao autor s profesorom Trivunom - rekao nam je izvor iz Agencije.

Vršilac dužnosti direktora Agencije Emir Bašić kazao nam je da u dokumentaciji nailaze na brojne nelogičnosti, a sve što im je sumnjivo, poput dokumenata koji se tiču izrade ovog vodiča, prosljeđuju nadležnim institucijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.