ŠAĆIR ČEDIĆ

Vlasnik "Vatre" neće iza rešetaka: Bakirov jaran otkupio kaznu zatvora

Čedić je optužen i osuđen zbog malverzacija u vezi s izdavanjem fiskalnih računa

Čedić: Usvojen mu zahtjev. Avaz

Miralem  Aščić

14.11.2023

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je zahtjev osuđenog Šaćira Čedića, vlasnika „Vatre“, da zamijeni izrečenu kaznu zatvora u trajanju od godinu novčanom, saznaje „Avaz“.

Priznao krivicu

Ova informacija potvrđena je jučer za „Avaz“ iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

- Usvojen je zahtjev osuđenog Šaćira Čedića za zamjenu izrečene kazne zatvora (u trajanju od 1 godine) novčanom kaznom - rečeno nam je.

U prijevodu, Čedić je platio 36.500 KM kako bi izbjegao kaznu zatvora.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu, nakon sporazuma o priznanju krivice, proglasio je Čedića krivim zbog krivičnog djela porezna utaja.

On je u martu ove godine osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora. Istovremeno, oduzeto mu je 457.739 KM nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom. Čedić je kućni prijatelj porodice Izetbegović i Bakirov jaran.

Čedić se, kako je navelo Tužilaštvo, teretio da od 2015. do 2019. godine, u svojstvu direktora privrednog društva „Sarajka“, u okviru kojeg posluju ugostiteljski objekti „Vatra“, nije prikazivao stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet je umanjivao i na osnovu toga pravio lažne porezne prijave te plaćao manji porez nego što je trebalo. Na taj način utajio je porez u iznosu od 457.739,02 KM.

Čedić je, ustvari, optužen i osuđen zbog malverzacija u vezi s izdavanjem fiskalnih računa. Radi se o predmetu „Kasa“, zbog kojeg je bio privođen prije tri godine, kada su mu bile određene mjere zabrane.

Tada je, osim Čedića, uhapšeno 12 osoba koje su, kako je tvrdilo Tužilaštvo, “dugim klikom” varale državu i plaćale manji porez. Čedić je na taj način direktno oštetio i budžet. Za softver (programsku podršku i održavanje) bila je zadužena firma “Inspirit” iz Sarajeva, čiji su tadašnji direktori Oleg Krautblatt i Ines Juretić bili uhapšeni i pritvoreni.

Dugi klik

Specijalizirani program je napravljen po principu “kratkog i dugog klika”. To znači da, ukoliko osoba želi prihode učiniti nevidljivima, a da inspektorima sve izgleda kako treba i prema zakonu, prilikom printanja fiskalnog računa za prodaju koristi “dugi klik”, odnosno zadržava tipku.

Prodao kuću Osmici

Čedić je u žižu javnosti došao i nakon informacije da je prodao kuću direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici za 116.000 KM, zbog čega je bio saslušan u Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH tvrdi da je Mehmedagić platio kuću u kešu u tri navrata, i to 2017. godine. Pitanje je da li je na ovaj iznos plaćen porez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.