UTAJIO POLA MILIONA

Otkrivamo detalje: Šaćir Čedić optužen zbog predmeta "Kasa", kakva je njegova poveznica sa Osmanom Mehmedagićem

Čedić je ustvari optužen zbog malverzacija u vezi s izdavanjem fiskalnih računa, zbog čega je bio privođen 2019. godine

Čedić: Davao iskaz i zbog Osmice. AVAZ

Piše: M. Aš.

23.12.2022

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Šaćira Čedića, vlasnika „Vatre“, zbog krivičnog djela porezna utaja.

Ovu informaciju saopćilo je Tužilaštvo KS. Čedić je optužen da je utajio skoro pola miliona maraka.


Lažne prijave

Čedić se, kako navodi Tužilaštvo, tereti da od 2015. do 2019. godine, u svojstvu direktora privrednog društva „Sarajka“, u okviru kojeg posluju ugostiteljski objekti „Vatra“, nije prikazivao stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet je umanjivao i na osnovu toga pravio lažne porezne prijave te plaćao manji porez nego što je trebalo.

- Na taj način utajio je porez u iznosu od 457.739,02 KM - rečeno je.

U optužnici je postupajući tužilac predložio trajno oduzimanje nezakonite imovine, pribavljene krivičnim djelom, koja je već privremeno osigurana.

Čedić je ustvari optužen zbog malverzacija u vezi s izdavanjem fiskalnih računa. Radi se o predmetu „Kasa“, zbog kojeg je bio privođen prije tri godine, kada su mu bile određene mjere zabrane.

Tada je, osim Čedića, uhapšeno 12 osoba koje su, kako tvrdi Tužilaštvo, “dugim klikom” varale državu i plaćale manji porez. Čedić je na taj način direktno oštetio i budžet.

Za softver (programsku podršku i održavanje) bila je zadužena firma “Inspirit” iz Sarajeva, čiji su tadašnji direktori Oleg Krautblatt i Ines Juretić bili uhapšeni i pritvoreni.



Printanje računa

Specijalizirani program je napravljen po principu “kratkog i dugog klika”. To znači da, ukoliko osoba želi prihode učiniti nevidljivima, a da inspektorima sve izgleda kako treba i prema zakonu, prilikom printanja fiskalnog računa za prodaju koristi “dugi klik”, odnosno zadržava tipku.

Čedić je u žižu javnosti došao i nakon informacije da je prodao kuću direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici za 116.000 KM, zbog čega je saslušan u Tužilaštvu BiH.

BONUS VIDEO - Čedić izlazi iz Tužilaštva, nakon što je dao izjavu u vezi kuće koju je kupio direktor OSA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.